Jonas innrømmer:

- Mange vil bli skuffet

Mange vil bli skuffet når statsbudsjettet kommer, erkjenner statsminister Jonas Gahr Støre. LO er forberedt på et krisebudsjett, men står solidarisk med Ap og regjeringen i kampen mot inflasjon og økt rente.

BRÅK: Under Arbeiderpartiets landsstyremøte holdt statsminister og partiets leder Jonas Gahr Støre en tale der han varslet at det vil bli bråk rundt neste statsbudsjett. Video: Arbeiderpartiet / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fagligpolitiske samarbeidet mellom Ap og LO er et skjebnefellesskap, både i gode og onde dager. Nå er det krisetid.

- Tro mot arbeidsfolk

- Norge skal komme gjennom dette. Og vi skal ha stå fast på det som er kjerneverdier for Ap, for dette regjeringsprosjektet og for LO. Vi skal være tro mot vanlige arbeidsfolks interesser. Det handler om trygghet for velferd, trygghet for økonomi og trygghet for arbeid. Nå får vi dårlige målinger. Det må vi stå i. Og det gjør vi, for vi vet at vi må gjøre de riktige tingene over tid og tror at da vil folk kjenne igjen politikken som rettferdig og omfordelende, sier Støre til Dagbladet.

SKJEBNEFELLESSKAP: Det faglige samarbeidet mellom LO og Ap har begge nytte av, ikke minst nå, mener Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre. Foto: Shad Madian/Dagbladet
SKJEBNEFELLESSKAP: Det faglige samarbeidet mellom LO og Ap har begge nytte av, ikke minst nå, mener Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer

- Mange vil bli skuffet over satsinger som må vente. Men den største utfordringen nå er risikoen for at renta skyter i været. Utgifter til lån gjør størst innhogg i økonomien til de fleste familier. Derfor er det så viktig med et statsbudsjett der vi ikke bruker for mye penger, slik det har vært gjort under Solberg-regjeringen, sier Støre.

Det var tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Støre som lanserte parolen «vanlige folks tur» i november 2020.

SAMMEN I KRISA: - Vi skal være tro mot vanlige arbeidsfolks interesser, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Sammen med LO-leder Peggy Hessen-Følsvik forbereder han velgerne på trange tider. Foto: Shad Madian/Dagbladet.
SAMMEN I KRISA: - Vi skal være tro mot vanlige arbeidsfolks interesser, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Sammen med LO-leder Peggy Hessen-Følsvik forbereder han velgerne på trange tider. Foto: Shad Madian/Dagbladet. Vis mer

«Nå er det vanlige folks tur» lovet Ap, godt hjulpet av LO, gjennom valgkampen i 2021, og i Hurdalsplattformen slår Ap og Sp fast at det nå er vanlige folk over hele landet sin tur. Så sent som i vår lovet finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at folk med inntekter under 750 000 kroner skulle få mer igjen i lommeboka.

Krisetid

Nå er budskapet et annet. Når Dagbladet møter Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Youngstorget i Oslo en vakker sensommerdag, er det et dystert budskap de kommer med.

Statsbudsjettet blir trangt, det vil si at det kommer med mange og store innsparinger. Løfter fra Hurdalsplattformen settes på vent. Mange vanlige folk kan bli nødt til å stramme inn.

- I en situasjon der prisene stiger i hele den vestlige verden, som det gjør nå, får det konsekvenser for folks kjøpekraft. Det er det ingen tvil om. Mange har fått svekket sin kjøpekraft det siste året. Det må vi være ærlige på. Da må vi, som vi lover i Hurdalsplattformen, beskytte de med middels og lav lønn. Skattelettelser skal komme der, og ikke for de som tjener mer. Og vi skal ta vare på de grunnleggende velferdstjenestene.

TRAVLE OG TRANGE TIDER: Sjefene i arbeiderbevegelsen rekker en liten matbit på Youngstorget. Foto: Shad Madian/Dagbladet
TRAVLE OG TRANGE TIDER: Sjefene i arbeiderbevegelsen rekker en liten matbit på Youngstorget. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer

Vil omfordele

- Vanlige folk vil få mindre å rutte med tross skattekutt?

- Det er vanskelig å være helt sikker. Men vi håper at en sterkt omfordelende økonomisk politikk vil bidra til å utjevne forskjellene slike økonomiske tider fører med seg. Vi vet at det ofte er de som har minst som sliter mest når utgiftene øker raskt.

For å klare det må vi spille på alle de kvalitetene vi har i Norge. Jeg er trygg på at vi skal komme gjennom dette med lav ledighet, beholde et samfunn med små forskjeller og slå ring om felles velferd, sier Støre.

Han viser til at mange land som rammes, velger privatisering og kutt.

- Også vi har gått gjennom departement for departement, og det kommer kutt. Men vår tilnærming er også at folk og næringer som har klart seg bra, kan bidra mer. Vi går ikke for en ren kuttelinje, men også en omfordelingslinje, sier Støre.

Kamp mot inflasjon

Slik beskriver statsministeren bakteppet for budsjettet som kommer i begynnelsen av oktober:

- Vi har en full angrepskrig i Ukraina, og vi ha en omfattende energikrise i Europa, med bortfall av russisk gass. Europa stoler på at Norge er en sikker leverandør, og vi skal ta vårt ansvar. Men situasjonen får omfattende konsekvenser for økonomien.

Viktig LO-dialog

- Hvorfor er det for Ap og regjeringen det viktig å ha med LO på å formidle dette tunge budskapet?

- Det er fordi vi har en felles forståelse av det vi må få til: sikre trygghet for folk i arbeid og trygg økonomisk styring. Så legger jo Ap vekt på samarbeidet med LO. Honnørordet for meg er «partene». For meg er det viktig å holde kontakt med partene i det organiserte arbeidslivet. Vi bruker penger i vårt budsjett til å styrke fagforeningsgraden.

For regjeringen er det viktig å ha denne løpende dialogen med partene og det organiserte arbeidslivet. For LO handler det jo om verdigrunnlaget og hva et godt samfunn er. Vi ser nå en prisvekst, som vi ikke har hatt på flere tiår. Vi må unngå at vi kommer dit at inflasjonen biter seg fast. Det var bakgrunnen for at Ap og LO utarbeidet solidaritetsalternativet på 80-tallet. Vi må være våkne for hva som skjer framover, sier Støre.

LO:- Ekstraordinær situasjon

- Hvorfor går LO ut sammen med regjeringen og forsvarer et krisebudsjett som ennå ikke er lagt fram?

- Vi står oppe i en helt ekstraordinær situasjon, som ingen regjering har vært oppe i før. Når vi ser på økninger i matvarepriser og strømpriser og inflasjon, har vi forståelse for at det kommer et stramt budsjett. Vi må være forberedt på at mange løfter i Hurdalsplattformen ikke kan oppfylles nå. Hvis vi ikke fører en stram budsjettpolitikk, så vil det ramme våre medlemmer. Det som rammer våre medlemmer mest, er jo hvis rentehevingene kommer i samme takt som de har kommet til nå. Så vi har en egeninteresse av å få fram dette budskapet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun er opptatt av at ingen løfter i Hurdalsplattformen skal avlyses, men har forståelse for at deler av regjeringsplattformen utsettes på grunn av den ekstreme situasjonen.

- Krisa vil prege budsjettet, men i motsetning til under koronakrisen må ikke denne krisa ende opp med å lempe hele regningen over på vanlige arbeidsfolk, sier Følsvik.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer