- Mange vil bli syke

Influensaepidemien sprer seg raskere og raskere, antallet coronasmittede stiger og volumet av RS-infeksjoner øker, i det som kalles en «tripledemic». Og er du uheldig, så kan du få alle tre, på en gang.

MYE SMITTE: Smitteraten for influensa, RS-Virus og coronavirus er stigende. Foto: Jil Yngland/NTB
MYE SMITTE: Smitteraten for influensa, RS-Virus og coronavirus er stigende. Foto: Jil Yngland/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet influensasmittede øker raskt og situasjonen er uforutsigbar. Influensasesongen er i full gang over hele landet og det ventes mye smitte rundt jul og nyttår, dette melder FHI i sin ukentlige smitterapport. .

COVID-19-epidemien er fortsatt økende, og antallet innleggelser grunnet RS-virus har doblet seg den siste uken, noe som skaper bekymring for en såkalt «Tripledemic». Sammenkomsten av tre epidemier, på en gang.

- Epidemier av luftveisinfeksjoner øker nå raskt og vil de nærmeste månedene gi stor belastning på helsetjenesten. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver FHI i sin ukentlige smitterapport.

RS-Virus og corona skaper størst belastning

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det foreløpig er smitte av RS-Virus og COVID-19 som dominerer, men at spredningen av influensa øker raskest.

SMITTET FLERE GANGER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener de fleste av oss vil bli smittet gjentatte ganger gjennom vinteren. Foto: Javad Parsa/NTB
SMITTET FLERE GANGER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener de fleste av oss vil bli smittet gjentatte ganger gjennom vinteren. Foto: Javad Parsa/NTB Vis mer

- Akkurat nå forårsaker RS-Virus og COVID-19 den største belastningen på sykehusene, for henholdsvis barn og voksne. Men potensial til økning er størst for influensa, forteller Nakstad til Dagbladet.

Mulig å bli smittet av alle tre

Han tror flere nordmenn vil bli syke gjentatte ganger i løpet av smittesesongen.

- De fleste voksne nordmenn vil oppleve å bli smittet av flere typer forkjølelsesvirus gjennom året, der RS-virus er ett av disse. Influensa får man sjeldent flere ganger i løpet av et år, men for coronaviruset ser det fortsatt ut som man fortsatt kan bli smittet flere ganger i året, sier Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren forteller at det faktisk er mulig å bli smittet av alle tre på en gang, hvis man skulle være riktig uheldig.

- I teorien er det mulig og det er noen sjeldne tilfeller av samtidig influensa- og coronasykdom. Men dette er heldigvis sjeldent, ettersom folk flest holder seg hjemme når de er syke.

I tillegg har sykdommene relativt like symptomer, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hva man er smittet av.

- Symptomene er også ganske like, der de aller fleste vil oppleve feber, luftveissymptomer og liknende. Det som skiller coronasmitten fra de andre er tap av smak- og luktesans forekommer oftere og at det er mulig å påvise smitte på egen hånd, forteller Nakstad.

Klar oppfordring

- Det spiller ingen rolle om det corona- eller influensasykdom, vår oppfordring er den samme: Hold deg hjemme hvis du har feber- eller luftveissymptomer. Slik at vi reduserer sykefraværet og holder presset på helsesektoren nede.

- Trolig mange syke

I FULL GANG: Influensasesongen er nå i gang over hele landet og det forventes mye smitte rundt jul og nyttår. Foto: FHI
I FULL GANG: Influensasesongen er nå i gang over hele landet og det forventes mye smitte rundt jul og nyttår. Foto: FHI Vis mer

Grunnet omfattende smitteverntiltak var fjorårets influensabølge mindre og mer kortvarig enn en vanlig sesong. Men mer global smitte og færre tiltak vil trolig resultere i en mer normalisert smitteutbredelse i år. Og toppen er ennå ikke nådd.

- Det er usikkert når vi når toppen av influensabølgen, mest sannsynlig tidlig i januar. Foreløpig er tallene for innleggelser med alvorlig influensa lavere enn i fjor, men det kan bli mange syke denne vinteren, sier Nakstad.

Han mener at antallet influensasmittede trolig vil være slik det var i åra før koronapandemien.

- Det er foreløpig ingen tegn til at bølgen i år blir større enn i et normalt år, men det vil avhenge av virusvarianter og utbredelsen av smitteverntiltak.

Ikke like effektiv vaksine

- Det er færre som har tatt influensavaksine i år, enn i fjor. Det ser også ut som årets vaksine ikke treffer helt blink og muligens ikke er like effektiv i å bremse spredningen av influensatypen AH1N1, som dominerer nå.

Nakstad forteller at dette er fordi influensavaksiner blir produsert 8–10 måneder før sesongen og det er ikke alltid man treffer på de variantene som skaper neste smittebølge.

Han tror også at mange nordmenn har nedprioritert eller avventet vaksineringen i år.

- Mange har allerede tatt flere doser med coronavaksine. Det er mye å huske på i en travel hverdag, forteller Nakstad.

Han mener at vaksinering i arbeidstida kan hjelpe problemet.

- Vi har sett tidligere at vaksinedekningen blir best når arbeidsgivere legger til rette for influensavaksinering i arbeidstida. Dette vil også bli viktig i åra framover.

Folkehelseinstituttet er også klare i sin beskjed til befolkningen:

- Influensavaksineringen haster nå, skriver FHI i sin ukentlige smitterapport.

Corona flater ut, influensasmitten på vei opp

Antallet nye sykehusinnleggelser med COVID-19 ligger på 200–250 per uke og i sin ukentlige smitterapport melder FHI at smittetrykket fortsatt øker svakt. Men assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er tegn på en utflating.

FLATER UT: Antall nye covid-19-innleggelser har vært økende fra uke 39, men har flatet ut i løpet av den siste uka. Foto: FHI
FLATER UT: Antall nye covid-19-innleggelser har vært økende fra uke 39, men har flatet ut i løpet av den siste uka. Foto: FHI Vis mer

- Det er uttrykk for en utflating av coronasmitte de siste ukene og det er størst økning av RS-virus- og influensainnleggelser.

«Scrabble-varianter» dominerer

De navngitte COVID-19-variantene fra tidlig i pandemien, som delta og omikron, har blitt erstattet av det mange kaller «Scrabble-varianter». Dette er fordi de navngis med en bokstav, etterfulgt av flere siffer (som BA. 1.1.529).

Nakstad sier at de eksisterende coronavaksinene ikke er like effektive i å hindre spredning av disse variantene.

- Det spres mest nye COVID-varianter. Til felles for disse er at de lettere unngår vaksineimmunitet, det vil si at de fleste kan oppleve å bli smittet på nytt, til tross for å ha vært syk tidligere eller er vaksinerte.

Likevel mener han at coronavaksiner fortsatt er en god løsning.

- Beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt er god i møte med de nye variantene, det ser vi blant annet på antallet pasienter som har behov for intensivbehandling nå, i forhold til tidlig i pandemien, sier han.

Ikke aktuelt med smitteverntiltak

Espen Nakstad forteller at dagens situasjon ikke er alvorlig nok til at omfattende smitteverntiltak vil være aktuelle.

- Per i dag har vi veldig effektive tiltak i vaksineråd og oppfordringer til å holde seg hjemme ved sykdom. Disse tiltakene har vist seg veldig effektive, hvis de etterleves.

Men dette kan endre seg, hvis smittetallene blir høye nok.

- Regjeringens coronastrategi vi selvsagt bli endret ved behov, men så langt har det ikke vært noen tegn til at generell bruk av munnbind eller karantene vil være aktuelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer