- Mange vil flytte videre til andre kirker

Etter at kirken ba dem om å forlate området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et møte tidligere i dag fortalte ledelsen i kirken at romfolket må begynne å pakke ned leiren utenfor Sofienberg kirke i dag. Den skal være helt ryddet i morgen.

I går sendte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) et brev til ledelsen i kirken der han skreiv at leiren må avvikles så fort som mulig.

Gikk til leiren Representantene for leiren som var på møtet sier at et svar på brevet fra kirken trolig vil komme seinere i kveld, når de har fått snakket med de som ikke er i leiren på dagtid.

Nicolae Stoika, talsmann for romfolket ved Sofienberg kirke, sier han er svært skuffet over måten kirken har håndtert saken på.

- Jeg er skuffet. For kirken har dette vært en politisk sak. Biskopen har ikke engang vært her og besøkt oss, sier han til NTB.

Nå sier han et av alternativene de vurderer er å reise videre til andre kirker i Oslo.

- Vi forstår at vi ikke er velkomne her, men vet ikke helt hva vi skal gjøre. Nå er det mange som vil flytte videre til andre kirker i Oslo, sier han.

TROR DE DRAR: Prost Ingar Seierstad i Nordre Aker prosti tror at romfolket vil forlate kirkens område fredelig. Foto: john T. Pedersen / Dagbladet
TROR DE DRAR: Prost Ingar Seierstad i Nordre Aker prosti tror at romfolket vil forlate kirkens område fredelig. Foto: john T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Prost Ingar Seierstad gikk også bort til teltleiren etter møtet, og hadde med en tolk, slik at han kunne snakke med de som var der.

- Jeg har stor tro på at dette vil gå fredelig for seg, de reagerte med å spørre hvor de nå skal dra, det kan vi desverre ikke gi dem et svar på, sier Seierstad til Dagbladet.

Politiet Han forteller at kirken har hjulpet romfolket med å få en dialog med politiet.

- Vi har fortalt dem at man skal kunne stole på norsk politi, og har fått svar fra politiet på at de vil møte oss, sier Seierstad.

Han forteller at behandlingen av romfolket i Oslo også var på årsprogrammet til biskop Ole Christian Kvarme før denne leiren ble opprettet.

- Romfolket har fortalt oss om en framferd fra politiet, som de mener er urimelig, sier Seierstad.

Tett kontakt I morges gikk representanter fra teltleiren i møte med ledelsen i kirken. Etter møtet forteller kirkeverge Robert Wright at kirka ikke lenger ønsker å være et oppholdssted for rumenerne.

- Vi har hele tiden vært enige om at dette har vært en midlertidig løsning, og kirka har hele tiden hatt tett kontakt med kommunen og politiet. Kirka kan ikke vurdere sikkerhet og helseforhold til dem som bor der. De som bor der har gitt ønske om å få et pusterom, det har de fått der. Kirka har hjulpet dem med en dialog med politiet, så de har blitt hørt, sier Wright.

TAUSE: Romfolket ved Sofienberg kirke må pakke sammen å forlate området. Noen pakket sammen tingene sine og dro fra stedet etter beskjeden fra kirken. Foto: john T. Pedersen / Dagbladet
TAUSE: Romfolket ved Sofienberg kirke må pakke sammen å forlate området. Noen pakket sammen tingene sine og dro fra stedet etter beskjeden fra kirken. Foto: john T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Fungerende biskop Olav Dag Hauge understreker at kirka ikke vil tvinge rumenerne ut av området, men at politiet har myndighet til å gripe inn når de ser at det er nødvendig.

I dag har politiet vært mer synlig i området rundt Sofienberg kirke enn tidligere denne uka.