Mange vil tjene på flat skatt

- Jeg tror en flatere skatt vil fungere greit. Skatten har likevel ikke noen stor fordelingseffekt i dag, sier direktør i Skattebetalerforeningen, Erik Stenbeck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stenbeck viser til en undersøkelse Skattebetalerforeningen har foretatt, hvor det framgår at de rikeste ikke betaler toppskatt. Det er fordi deres inntekter vesentlig kommer fra kapital.

- Det er bedre å fjerne toppskatten og velge et system som ivaretar inntektene til statskassa. Så får man heller få til sosial fordeling gjennom andre systemer. Dagbladet har i samarbeid med Stenbeck, sammenliknet dagens skattebyrde med det som kan bli en ny flatere skatt. Vi baserer våre beregninger på følgende antakelser: Debatten ender med en flat skattesats på 30 prosent, fortsatt trygdeavgift og 100000 i et samlet bunnfradrag. Stenbeck ber leserne huske på at dagens klassefradrag og minstefradrag utgjør om lag 60000 kroner. Disse fradragene vil mest sannsynlig forsvinne sammen med muligheten til å trekke fra gjeldsrenter. Innenfor et standard bunnfradrag blir det da bare plass til 40000 kroner i gjeldsfradrag.

En lønnstaker med 350000 kroner i inntekt og 80000 kroner i samlede fradrag (klassefradrag, minstefradrag og rentefradrag) vil tjene 11000 kroner på et slikt system, gitt våre forutsetninger. Har han større fradrag, 120000 kroner, kommer han ut med samme skatt som i dag. En lønnstaker med 200000 kroner i inntekt og med 70000 kroner i samlede fradrag vil tjene drøyt 4000 kroner på systemet slik vi tenker oss det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer