Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange ville kjøpe Volvo

GØTEBORG (Dagbladet): Spillet om Volvo personbiler er over. Ford overtar det svenske bilkonsernet - men kampen om det svenske næringslivets gallionsfigur var tøff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvo har forhandlet med flere store bilprodusenter om salg. I sluttfasen var både Fiat, Volkswagen og Renault med i kampen om Volvo.

Fiat ville betale mest - men styret i Volvo valgte Ford. Det betyr ifølge Ford at Volvo personbiler skal drives som i dag. Det blir ikke snakk om å kutte ut produksjon av biler i Sverige.

Milliarder

For mellom 42 og 45 milliarder kroner blir nå Volvo personbil overtatt av Ford i USA. Dermed blir Sveriges største industrikonsern amerikansk.

Volvo har lenge jaktet på en parter.

Ford overtar bare personbildivisjonen. Svensk bilindustri styres nå fra Detroit: Saab eies av General Motors og Volvo av Ford.

Problem

Volvo er for liten til å være eksklusiv - og for stor til å være masseprodusent av personbiler.

 • Selskapet hadde forhandlinger om fusjon med franske Renault i 80-årene uten at partene kom fram til noen avtale.
 • De siste årene har det vært teknisk samarbeide med japanske Mitsubishi. De bygger biler i samme fabrikk i Nederland, og Volvo bruker motorer produsert av Mitsubishi.
  Men Volvo har hatt problem med å utvikle nye bilmodeller. Det koster så mye at man må være med i et av de store bilkonsernene.

  Globale


  Ford har ønsket å bli globale. De er største aksjonær i japanske Mazda og eier Jaguar. Tidligere i år overtok Ford norske Pivco.
  Ford har de siste årene vært den store taperen i Europa: De har hatt synkende markedsandel og har særlig manglet en prestisjebil. I fjor stanset de produksjon av Ford Scorpio.

  Fusjonsbølge


  De siste årene har det foregått en rekke fusjoner i bilindistrien. Den største var fusjonen mellom Daimler-Benz (Mercedes) og Chrysler. VW-konsernet har overtatt Seat og Skoda, mens General Motors har overtatt både Saab og japanske Isuzu.
  Fords overtagelse av Volvo vil få stor betydning for utviklingen av fremtidige Volvo-biler. Det er ikke kjent hva Ford vil gjøre med produksjonen av biler i Sverige og Nederland.
  I fjor stanset Volvo produksjon av personbiler i Canada. Ford har annonsert onfattende permijsoner av bilarbeidere i England etter som salget av flere Ford-modeller svikter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media