Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mange vitner har blitt direkte truet

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ba om krisemøte på bakrommet.

KRISEMØTE: Thorbjørn Klundseter, Mette Yvonne Larsen og Nina Emilie Braathen Hjortdal kommer ut etter et møte på dommerens kontor angående medias dekning av rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRISEMØTE: Thorbjørn Klundseter, Mette Yvonne Larsen og Nina Emilie Braathen Hjortdal kommer ut etter et møte på dommerens kontor angående medias dekning av rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen innledet rettsdagen i dag med å be om et møte på bakrommet med de profesjonelle aktørene involvert i saken, fordi hun mener rammene rundt rettssaken er blitt uakseptable.

- Det som har skjedd gjennom uka nå, er at mange vitner har blitt direkte truet. Det er både journalister og privatpersoner som henvender seg til vitner, hevder Larsen.

Ingen har trukket seg - Det er ingen vitner som har trukket seg, men flere vitner opplever at de blir så presset av anonyme og navngitte privatpersoner og journalister, og sier dette ikke kan fortsette, sier forsvareren.

- Jeg har mitt fulle strev med å overtale vitner til å møte her i retten, og sånn kan det ikke fortsette.

Larsen indikerer også at hun mener Øygard forhåndsdømmes i media, og henviser blant annet til kommentarer med titler som: «Dette var verre enn vi trodde» og «Han er ikke troverdig».

- Vi trenger ikke disse vurderingene. Sånn kan vi ikke fortsette denne saken.  Jeg har mitt fulle strev med å fortelle folk at de må møte i retten, sier hun.

Ønsket lukkede dører Larsen vil ikke gå inn på detaljene rundt hva hun ønsker i åpen rett. Aktor sier han ikke vil motsette seg et møte på bakrommet, men poengterer at han ikke har hørt Larsen legge det fram problemstillingen på denne måten før nå.

Det antatte overgrepsofferet i saken har hele tiden understreket at hun ønsker åpne dører og at pressen skal videreformidle det viktigste fra de sentrale forklaringene i saken.

Øygard uttrykte i forkant av rettssaken at han ønsket lukkede dører, men Larsen begjærer ikke lukkede dører foreløpig. Dommeren la blant annet ned fotoforbud i rettssalen etter møtet.

Vurderer forløpende I tillegg får pressen kun intervjue de involverte aktørene på ett bestemt område i gangen utenfor rettssalen.

- Jeg er veldig fornøyd med at retten gjør strakstiltak, men jeg vurderer fortløpende å begjære lukkede dører, sier Larsen.

Hun sier blant annet at hun mener den løpende loggføringen i nettmediene er skadelig.

- Både fordi personer som skal vitne har lest alt som er sagt, og fordi den gir et skjevt bilde og et bilde av saken som ikke er heldig, sier Larsen.

OVERGREPSTILTALT: I dag startet andre uke av rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard. Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen innledet med å be om et møte med de profesjonelle partene på bakrommet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERGREPSTILTALT: I dag startet andre uke av rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard. Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen innledet med å be om et møte med de profesjonelle partene på bakrommet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer