Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangeårig Nobelkomité-medlem mener Kamzy ikke kan lede 17. mai-komiteen i Oslo fordi hun er mørk i huden

Inger Marie Ytterhorn (77) slaktes av sin egen leder i Oslo Frp etter Facebook-kommentarer om at varaordfører Kamzy Gunaratnam (30) skal lede 17. mai-komiteen i hovedstaden.

KOMITÉLEDER: Ap-politiker og varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (30) ble nylig leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KOMITÉLEDER: Ap-politiker og varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (30) ble nylig leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?»

Det utspillet fra den erfarne Frp-politikeren Inger Marie Ytterhorn (77), mangeårig medlem av Nobelkomiteen fram til nyttår i fjor - nå medlem i bydelsutvalget i Vestre Aker i Oslo, vekket oppsikt da hun skrev det på Facebook lørdag kveld.

MOTBØR: Inger-Marie Ytterhorn slaktes - også av sin egen leder - for dette utspillet.
MOTBØR: Inger-Marie Ytterhorn slaktes - også av sin egen leder - for dette utspillet. Vis mer

- Rasistisk? OK

Åstedet var Facebook-veggen til Ap-politiker og varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (30), som nylig ble leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden. Men Gunaratnam er født på Sri Lanka, og er av den grunn mørk i huden.

Noe Ytterhorn i en ny Facebook-kommentar søndag morgen framholdt at var et problem.

Da skrev hun - etter at anklagene om rasisme hadde haglet fra fjern og nær:

- Hva er rasistisk, kronisk eller norsk? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann - og aller helst en Oslo-borger - leder 17. mai-komiteen. Hvis det er rasistisk, så OK.

Dagbladet har søkt Ytterhorn på telefon og sms søndag, men henvendelsene er ikke besvart. I sosiale medier har enkelte hevdet at Ytterhorn selv ikke kunne ledet komiteen og anklaget henne for å være bergenser. På Ytterhorns Wikipedia-side står det imidlertid at hun er født i Oslo.

FULGTE OPP: Ytterhorn utdypet søndag morgen.
FULGTE OPP: Ytterhorn utdypet søndag morgen. Vis mer

Tar avstand

Det er heller ikke henvendelsene hun har fått fra Tone Ims Larssen, leder for Oslo Frp.

- Jeg har forsøkt å ringe henne, hun har ikke tatt telefonen. Jeg har også sendt henne en sms og e-post der jeg har skrevet at jeg kommer til å ta avstand fra dette, sier Ims Larssen til Dagbladet.

- Hvis hun vil må hun gjerne ringe meg, sier Larssen, som slår fast overfor Dagbladet at partiet ikke har noe som helst imot at Kamzy leder 17. mai-komiteen.

NOBELKOMITEEN: Inger Marie Ytterhorn (bakerst t.v.) var i flere år med i Nobelkomiteen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NOBELKOMITEEN: Inger Marie Ytterhorn (bakerst t.v.) var i flere år med i Nobelkomiteen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke noe som helst imot at Kamzy leder 17. mai-komiteen. Vi tar avstand fra dette, og vi står ikke bak dette utspillet. Dette må stå for Inger Marie Ytterhorns regning.

Hun legger til:

- Dette har ikke vært diskutert hos oss. Det vi har gjort vedrørende 17. mai-komiteen er å oppnevne og foreslå egne representanter. 17. mai-komiteen går på rundgang og sånn har det alltid vært. Jeg har vært leder for komiteen selv, i 2006.

KLAR TALE: - Vi har ikke noe som helst imot at Kamzy leder 17. mai-komiteen. Vi tar avstand fra dette, og vi står ikke bak dette utspillet, sier Tone Ims Larssen, leder i Oslo Frp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLAR TALE: - Vi har ikke noe som helst imot at Kamzy leder 17. mai-komiteen. Vi tar avstand fra dette, og vi står ikke bak dette utspillet, sier Tone Ims Larssen, leder i Oslo Frp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kamzy: - Rasisme

Kamzy selv sier til Aftenposten at hun ikke er i tvil om at utspillet kan klassifiseres som rasisme.

- Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme, sier varaordføreren.

Varaordføreren sier hun ikke blir såret - men:

- Jeg blir provosert. Hun gjør ungdom som ønsker å ta roller i Oslo usikre. Dette handler ikke bare om meg, men at hun sprer holdninger som ikke kan aksepteres.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (75) skal sitte i 17. maikomiteen under Kamzy Gunaratnams ledelse. Han betegner utspillet som «trist», og viser overfor Aftenposten til at norskpakistanske Rubina Rana ledet 17. mai-komiteen i Oslo i 1999 på en utmerket måte.

Dagbladet har søkt Kamzy for en kommentar, uten hell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!