Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangedoblet medisinpris, har blitt symbolet på bransjens grådighet

Martin Skhreli er blitt symbolet på grådighet i USA, men er langt fra alene i å skru prisen i været på gamle medisiner.

 Versting-symbol:  Martin Shkreli jekket opp prisen på en toksoplasma-medisin, og har siden blitt symbolet på en grådig bransje. Foto: JB NICHOLAS / Splash News
Versting-symbol: Martin Shkreli jekket opp prisen på en toksoplasma-medisin, og har siden blitt symbolet på en grådig bransje. Foto: JB NICHOLAS / Splash News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Martin Skhreli er forhatt i USA om dagen. 32-åringen har det siste året blitt kjent for alvor, etter at han kjøpte opp rettighetene på en gammel medisin, Daraprim, og økte prisen fra 13,5 dollar til 750 dollar pr. stykk. Medisinen behandler toksoplasmose, en parasitt som særlig angriper gravide, eldre og personer med svekkete immunsystemet, skriver Finansavisen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Han ble skjelt ut i øst og vest, men tok det hele med tilsynelatende ro, og sa han egentlig angret på at han ikke økte prisen mer.

Så naturlig nok satt skadefryden løst da den unge forretningsmannen ble arrestert på torsdag.

At det var for mistanke om verdipapirsvindel i et hedgefond han jobbet i før spilte ifølge Finansavisen ingen rolle.

- Shkreli er blitt ulven på Pharma Street. Han er rett og slett blitt symbolet på alt som er galt og feil med bransjen, sier Art Caplan, professor i medisinsk etikk ved New York University til Bloomberg.

?- Han er kanskje utskjelt, men det er ingenting han gjør med priser som ikke andre selskaper har gjort, sier han.

Caplan viser til farmaselskapet Valeant og sjefen deres Mike Pearson, som tidligere har tatt to hjertemedisiner, nitropress og Isuprel, og økt prisen med henholdsvis 212 og 525 prosent. For ikke å glemme Rodelis, som økte prisen på en tuberkulose-medisin med 18-gangeren, fra 20 til 360 dollar pr. tablett. Eller altså, 10.800 kroner for et pillebrett.

De ga i september opp og ga retten til medisinen tilbake til non-profitorganisasjonen som hadde utviklet den, etter en storm rundt selskapet.

Forøvrig er Shkreli selv lite bekymret for tiltalen.

«Jeg er overbevist om at jeg vil seire. Beskyldningene mot meg er grunnløse og uten mening», tweetet han til sine 35.000 følgere i helgen.

Flere nyheter Norsk Wall Street-favoritt utpekes som «Farmasiens Enron»
Valeant stupte 66,5 prosent - og fallet var varslet
Sexy farmasi-M&A gir hodepine i kreditt

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media