STILLER KANSKJE: Howard Schultz har en lang karriere som øverste leder for kaffegiganten Starbucks. Nå ønsker han å bytte ut kaffe med politikk, og vurderer om han skal stille som uavhengig kandidat under neste års presidentvalg. Foto: AP Photo / Elaine Thompson / NTB scanpix
STILLER KANSKJE: Howard Schultz har en lang karriere som øverste leder for kaffegiganten Starbucks. Nå ønsker han å bytte ut kaffe med politikk, og vurderer om han skal stille som uavhengig kandidat under neste års presidentvalg. Foto: AP Photo / Elaine Thompson / NTB scanpixVis mer

Mangeilliardær vil utfordre Trump: - Ikke gjør det!

Den tidligere Starbucks-sjefen, Howard Schultz, advares mot å utfordre Donald Trump. Advarslene kommer fra demokratene.

Det er fremdeles drøyt halvannet år før amerikanerne igjen går til valgurnene for å bestemme om Donald Trump skal få åtte år som president, eller om de vender tommelen ned og stemmer han ut av Det hvite hus etter en periode.

Men tiden flyr fort i den politiske hverdagen, og en rekke demokrater har allerede meldt fra om at de kommer til å stille til valg for å bli demokratenes presidentkandidat.

Kaffekonge vil bli president

Og nå ser det også ut til at Trump og demokratene blir utfordret av en som står på siden av, eller snarere midt i mellom, de politiske partiene. Den tidligere Starbucks-sjefen, mangemilliardæren Howard Schultz, sa nemlig i helga at han vurderer å stille til valg som uavhengig, skriver nyhetsbyrået AP.

«På dette tidspunktet i Amerika, når det finnes så mange bevis på at det politiske systemet er ødelagt - at begge partier er ekstreme og ikke representerer den tause majoritet i det amerikanske folk - finnes det ikke en bedre måte?» sa Schultz, som la til at han i de kommende ukene vil reise landet rundt for å treffe velgere.

«Og på hvilken måte kan man bedre vise fram vårt demokrati enn å gi det amerikanske folk et valg de fortjener?»

65 år gamle Schultz har bygd sin formue på kaffe. Det var han som gjorde Starbucks til en internasjonal kjede med over 350 000 ansatte.

Hans formue er anslått til å være rundt 3,3 milliarder dollar, i underkant av 30 milliarder norske kroner. Schultz har ikke endelig bestemt seg for om han ønsker å stille, men har allerede diskutert med sin rådgivere hvor mye av sin egen formue han er villig til å bruke på en valgkamp.

Har støttet demokratene hele livet

Det antas at han vil bruke en god del av sine egne midler, men det forventes også at han vil prøve å hente inn donasjoner for å finansiere en valgkamp som kan koste så mye som 1 milliard dollar.

Med seg på laget når han vurderer om han vil utfordrere Trump og demokratene har Schultz erfarne folk fra begge sidene av det politiske spekteret, inkludert Steve Schmidt, som jobbet for John McCain under valgkampen i 2008 og Bill Burton som jobbet for Barack Obama.

Schultz har tidligere sagt at han har støttet demokratene hele livet. Han har også bidratt med store pengebeløp til demokratiske presidentkandidater, som Barack Obama og Hillary Clinton.

Dermed skulle man tro at det ville vært nærliggende for Schultz å kaste seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, men det er ikke aktuelt.

- Jeg føler at hvis jeg stilte til valg som demokrat så måtte jeg vært uærlig og sagt ting jeg ikke tror på, fordi partiet har flyttet seg så langt til venstre, sier Schultz til New York Times.

Demokratene advarer

Langtfra alle er begeistret for at mangemilliardæren nå mer enn antyder at han ønsker å stille som presidentkandidat. Advarslene hagler, spesielt fra demokratene.

- Jeg har tre ord til Howard Schultz om å stille som presidentkandidat som uavhengig: Ikke gjør det! sa Tina Podlodowski, leder for det demokratiske partiet i Washington, der Schultz har bodd i mange tiår, i forrige uke, da ryktene om Schultz' planer begynte å gå.

En annen framstående demokrat, tidligere ordfører i New York, Michael Bloomberg, advarer også Schultz. Bloomberg vurderte selv å stille til valg som uavhengig i 2016, men bestemte seg for å la være. Han fryktet nemlig at han ville stjele stemmer fra Trumps motstandere, demokratene, og dermed gi Trump en enklere vei til makta.

Han mener en uavhengig kandidat ikke under noen omstendigheter har mulighet til å bli USAs president.

«I 2020 er sannsynligheten svært stor for at en uavhengig bare vil splitte anti-Trump-stemmene, slik at presidenten blir gjenvalgt. Det er en risiko jeg nektet å løpe i 2016, og vi kan ikke risikere det nå», skriver Bloomberg på Twitter.

Barack Obamas sjefsstrateg, David Axelrod, er også svært skeptisk.

«Dersom Schultz bestemmer seg for å stille som uavhengig så burde Trump gi Starbucks plassen deres i Trump Tower gratis. Det ville vært en gave», tvitrer Axelrod.

Var forberedt på skepsis

Bare for å understreke hvor vanskelig det er for en uavhengig å sikre seg seieren i presidentvalget, så har ingen uavhengige vunnet valget siden George Washington, som de fleste vet var USAs aller første president.

Demokratenes frykt er, som Bloomberg er inne på, at det eneste Schultz vil oppnå er å stjele stemmer fra dem, og dermed gjøre Trumps vei til gjenvalg langt mer behagelig.

I et intervju med New York Times sier Schultz at han har merket seg kritikken, men at den ikke biter på ham.

- Jeg var forberedt på at kynikerne og skeptikerne kom til å si at dette ikke går. Jeg er ikke enig med dem. Jeg mener det er uamerikansk å si at dette ikke går, sier Schultz.

Han peker på en fersk spørreundersøkelse, som viser at 42 prosent av de amerikanske velgerne ser på seg selv som uavhengige. Derfor, mener Schultz, er det ikke relevant å se på hvordan uavhengige kandidater har gjort det tidligere.

- Det er andre tider i Amerika i dag med tanke på hvor delt vi er og behovet for at landet kommer sammen, sier Schultz, som etter planen skal ta en endelig avgjørelse om han stille eller ikke til høsten.

Trump utfordrer Schultz

Demokratene sentralt har så langt ikke ønsket å kommentere Schultz' mulige kandidatur direkte, men de har likevel kommet med en oppfordring.

- Vi fokusere på å vinne over Donald Trump, og alle som deler det målet burde stemme for den demokratiske kandidaten i 2020, sier talsperson Xochitl Hinojosa.

Når det gjelder presidenten selv, Donald Trump, så har han selvsagt merket seg Schultz' flørt med presidentembetet.

«Howard Schultz tør ikke stille som presidentkandidat», melder presidenten på Twitter.

Det må trolig ses på som en utfordring for Schultz. Så gjenstår det å se om han plukker opp hansken.