Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangel på gangsyn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har avdekket at Statsministerens kontor, SMK, har hjulpet to av statsrådene i den rødgrønne regjeringen ut av barnehagekøen ved å kjøpe barnehageplasser til statsrådenes barn. De to statsrådene betaler tre ganger mer enn lovpålagt makspris for barnehageplassene, riktig nok av egen lomme. Det har de sikkert råd til. Men ordningen er en omgåelse av det lovpålagte maksimumsbeløpet for foreldrebetaling og viser vei til et barnehagemarked for rikfolk. Det er stikk motsatt retning av den politiske kurs regjeringen hevder den styrer etter. Vi står med andre ord overfor en ganske alvorlig eksempel på manglende samsvar mellom liv og lære. At den ene statsråden i sin tid gikk mot byggingen av den barnehagen han nå har fått plass i, til tredobbelt pris, gir saken et tragikomisk skjær.

• Tidligere i sommer har avisene, med VG i spissen, kommet med en hel serie avsløringer av hvordan Fremskrittspartiets ledelse har brukt deler av de offentlige midlene partigruppa mottar for å drive «stortingsrelevant arbeid». Partitoppene har brukt av disse pengene til bl.a. klær, trener, frisør, polvarer og luksuscruise. Pengebruken granskes nå av skattemyndighetene og vi skal vokte oss for å avsi en forhåndsdom når det gjelder lovlighet og skatteansvar. Men uansett utfall viser avsløringene at Frp har en belønningskultur som kan måle seg med de mest sjenerøse eksempler fra næringslivet.

• Partiorganisasjonene framstår i økende grad som bedrifter. Stadig flere unge gjør politikken til yrke, og partilederne understreker ansattes og folkevalgtes behov for velferdsordninger som finnes i andre deler av arbeidslivet, det være seg barnehageplasser, helseforsikringer osv.

• Det er viktig at forholdene legges til rette for en bredest mulig rekruttering til politisk arbeid, både når det gjelder yrkesbakgrunn og aldersspredning. Men politikerne må vokte seg vel for å bevilge seg goder som fjerner dem fra deres velgeres hverdag, for ikke å snakke om ordninger som står i direkte motstrid til deres politiske budskap. Slikt er bare egnet til å nøre opp under politikerforakten.