Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangel på kontant svar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er åpenbart etter valgkampens innledende øvelser at kontantstøtten er en dårlig sak for Ap og den rød-grønne koalisjonen. Det er like åpenbart at kontantstøtten er en god sak for KrF og Dagfinn Høybråten. Ikke fordi kontantstøtten er en god ordning. Det er den definitivt ikke. Dagbladet har konsekvent argumentert mot ordningen ut fra samfunnsmessige og likestillingsmessige hensyn. Men KrF er i angrepsposisjon, og Ap er på defensiven. Vi så det for to uker siden i årets første valgduell i «Holmgang». Vi hørte det i radioen i går.

Saken er god for KrF, fordi den oppleves som en gave til enkeltindivider, som Ap vil ta fra dem dersom venstrekoalisjonen vinner valget. For dem som ikke har mulighet til å få en barnehageplass, er 44 000 kroner en mulighet til å skaffe alternativt barnepass. De titusener som er gravide eller er småbarnsforeldre til ett- og toåringer, er nære pårørende, eller personlig har gode erfaringer med ordningen, ser nødvendigvis ikke saken i et samfunnsmessig perspektiv.

Ap\'s holdning til kontantstøtten er beundringsverdig klar. Den skal bort. Det står i partiprogrammer og går fram av forslag til alternative budsjetter. Men partiets mumling om når dette skal skje, og hva som skal komme i stedet, er ikke like klar. Mange frykter at ordningen skal avskaffes med et pennestrøk. Like mye som næringslivet har krav på forutsigbare rammevilkår, har de som er i kontantstøttens målgruppe det. Derfor må ordningen avvikles gradvis. Det forstår alle politikere på Løvebakken. Men de forstår også at Ap har et vanskeligere budskap å formidle enn KrF.

Derfor hamrer Høybråten på denne saken ved enhver gitt anledning. Derfor forlanger Kjell Magne Bondevik klare svar fra Ap på hva partiet vil tilby i stedet. Derfor merker han seg at Ap og SV toner ned retorikken mot ordningen. Derfor utnytter regjeringspartiene den uenigheten som er om ordningen mellom disse to partiene og Senterpartiet, som ønsker å beholde en variant av ordningen. Kontantstøtten kan derfor bli Ap\'s bane i 2005, som den ble det i 1997. Helt til det er etablert et tilbud om barnehageplass til alle som trenger det, til overkommelig pris, vil kontantstøtten være et problem for partiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media