Har innført rasjonering:

Mangel på mulig coronamedisin

Det har oppstått mangel på legemiddelet RoActemra, som EMA undersøker om kan brukes til behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter i Europa.

MANGEL: Legemiddelverket, her ved medisinsk fagdirektør Steinar Madsen, har innført tiltak for å takle mangelsituasjonen knyttet til legemiddelet RoActemra. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MANGEL: Legemiddelverket, her ved medisinsk fagdirektør Steinar Madsen, har innført tiltak for å takle mangelsituasjonen knyttet til legemiddelet RoActemra. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Torsdag opplyste Statens legemiddelverk at det har oppstått mangel på legemiddelet RoActemra, som blant annet benyttes til behandling av leddgikt. Legemiddelet kan også brukes til såkalt off-label-behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter, og mangelsituasjonen kan ha en sammenheng med covid-19-pandemien.

- Det er det vanskelig for oss i Norge å si noe sikkert om, men RoActemra inneholder virkestoffet tocilizumab, som det forskes på om kan ha effekt mot alvorlig covid-19-sykdom. Det kan ha medført et økt forbruk av dette legemiddelet rundt omkring i verden, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til Dagbladet.

Blant annet har U.S. Food and Drug Administration (FDA), som tilsvarer Legemiddelverket i USA, nødgodkjent legemiddelet til behandling av personer som har blitt innlagt med covid-19. I august opplyste Det europeiske legemiddelverket (EMA) at de har iverksatt en gjennomgang om det antiinflammatoriske legemiddelet bør anbefales til behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter i Europa.

DOBBELTKOMMUNIKASJON: Bent Høie forteller at han og regjeringen blir beskyldt for å drive med dobbeltkommunikasjon. Slik forklarer han det. Video: NTB Vis mer

Rasjonering

Allerede i juli iverksatte Legemiddelverket rasjonering på RoActemra i Norge. Dette for å sørge for at dem som bruker legemiddelet, for eksempel personer med leddgikt og andre sykdommer, skal ha tilgang på det.

- Da vi så denne utviklingen i juli, innførte vi forbud mot eksport, slik at det ikke lenger er lov å selge det ut av Norge uten å søke om tillatelse til Legemiddelverket først, forklarer Madsen og fortsetter:

- Deretter innførte vi rasjonering, som medfører at apotekene maksimalt kan utlevere én måneds forbruk av RoActemra, og at grossistene skal sørge for å ikke levere mer RoActemra til apotekene enn det som tilsvarer normalsalg.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Konsekvenser

Dersom mangelsituasjonen fører til stopp i behandling med RoActemra, kan det føre til økt sykdomsaktivitet og forverrede symptomer.

- Mangel på dette legemiddelet vil gi de samme konsekvensene i alle land. Det vil kunne gå utover de pasientene som bruker RoActemra til behandling mot sin tilstand, sier Madsen.

- Også tidligere har vi innført rasjonering, for eksempel på hydroksyklorokin, for å unngå å gå tom. Vi har hatt hjemmel til å innføre rasjonering på denne måten siden pandemien begynte, men det har heldigvis vært veldig få situasjoner hvor det har vært nødvendig. Rasjonering er et viktig verktøy for legemiddelmyndighetene for å unngå at dem som bruker et legemiddel, eller har behov for det, plutselig ikke har tilgang på det.

VALGBODEN: Helseminister Bent Høie svarer på kritikken hos Dagbladets valgbod. PROGRAMLEDER: Steinar Solås Suvatne. VIDEO: Dagbladet TV. Vis mer

Tidligere mangel

Det er legemiddelselskapet Roche som produserer RoActemra. De opplyser til Dagbladet at de jobber fortløpende med å øke produksjonen ved å samarbeide med eksterne partnere. I tillegg sier de at de sørger for jevn distribusjon for å unngå at land mangler legemiddelet over lengre tid.

- Roche har orientert helsepersonell om forsyningsmangelen, som skyldes en betydelig økning i etterspørselen av RoActemra globalt i forbindelse med covid-19-pandemien. Vi har gjort rede for alternative behandlingsmåter for pasienter som risikerer oppbluss av sykdommen, dersom det blir midlertidig mangel på subkutan og/eller intravenøs RoActemra, sier Christian Bindesbøll ved Roche til Dagbladet.

I september 2020 omtalte Dagbladet en daværende mangel på en variant av legemiddelet deksametason, som brukes til behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter.

Den gang sa Madsen at den daværende mangelsituasjonen muligens kunne knyttes til økningen i antall tilfeller av covid-19-syke på tidspunktet. Seinere ble forsyningssituasjonen normalisert, og Legemiddelverket avsluttet rasjoneringen på deksametason i januar 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer