Mangemilliardæren Soros slår et slag for fleinsopp

Donerer penger til kontroversiell norsk stiftelse.

 Gir penger:  Den amerikansk-ungarske milliardæren George donerer penger til den narkoliberale norske stiftelsen EmmaSofia. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Gir penger: Den amerikansk-ungarske milliardæren George donerer penger til den narkoliberale norske stiftelsen EmmaSofia. Foto: REUTERS/Brendan McDermidVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Den amerikansk-ungarske milliardæren George Soros slår et slag for medisinsk bruk av fleinsopp og ecstasy når den filantropiske stiftelsen han finansierer, Open Society Foundation, donerer mellom 15.000 og 20.000 dollar, tilsvarende mellom 130.000 og 175.000 kroner, til den norske narkoliberale stiftelsen EmmaSofia, skriver Kapital.

Sistnevnte ledes av den norske psykologen Pål Ørjan Johansen, som ønsker å starte lovlig produksjon av virkestoffene i fleinsopp, såkalt psilocybin, og ecstasy, såkalt MDMA, for bruk i terapi. Målet er blant annet å kurere alkoholavhengighet.

Planene til EmmaSofia er kontroversielle, ettersom de to hallusinogene stoffene er oppført på WHOs narkotikaliste. Legemiddelloven gjør imidlertid unntak for narkotika til medisinsk bruk og utprøving, skriver Kapital.

Stiftelsen har derfor alliert seg med profilerte juridiske rådgivere, som tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund og jusprofessoren Hans Fredrik Marthinussen, for å argumentere for lovligheten av formålet. Ifølge Johansen skal to psykiatere i Sveits i år ha fått godkjenning for å bruke LSD og MDMA i behandling av pasienter.

EmmaSofia søkte opprinnelig om å få 500.000 dollar av Soros? stiftelse, men endte altså opp med 20.000 dollar.

- Egentlig søkte vi om finansiering av fire heltidsstillinger for å jobbe med og under UNGASS. Begrunnelsen for å ikke gi oss mer enn 20.000 dollar, er at de mener at det er kort tid til møtet, forteller Johansen til Kapital.

- Så dere er egentlig litt skuffet over gaven?

- Vi er glad for midlene. Men det betyr at vi må fortsette å basere mye av aktiviteten vår på dugnad, og det bremser oss med hensyn til våre ambisjoner, sier han.

Relaterte nyheter Soros vil investere én milliard dollar i Ukraina
Milliardær-investor skifter fokus
George Soros «gir» hedgefond-stjernen 3,4 milliarder