Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangemillionær Reidar Osen ble brutalt kidnappet i 2015: - De hadde planer om å ta livet av meg

Han har fryktet at noe lignende kom til å skje igjen. Nå kan han ha fått rett.

KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: Privat
KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bergenske eiendomsinvestoren og kunstgalleristen Reidar Osen (70) ble i desember 2015 brutalt kidnappet av tre menn utenfor galleriet sitt i Bergen.

Mennene skal ha vært inne i varebilen hans, da han var på vei til å kjøre hjem fra galleriet den ettermiddagen i slutten av desember.

De skal ha snakket østeuropeisk, og kravet skal ha vært på to millioner kroner.

- Personene var maskert. Jeg var stripset på hender og føtter, og jeg fikk en pose over hodet slik at jeg ikke fikk puste. Jeg besvimte flere ganger. Det var helt forferdelig, sier han til Dagbladet.

BANKET: Osen forteller at han ble banket opp av de tre mennene som holdt ham fanget. Foto: Privat
BANKET: Osen forteller at han ble banket opp av de tre mennene som holdt ham fanget. Foto: Privat Vis mer

- Banket opp

Osen forteller at han ble banket med en jekk eller lignende, og at brystbeinet ble knust. I tillegg forteller han at han fikk en pistol inn i munnen og ned i halsen, slik at han knakk en del av kjeven og flere tenner.

- Det var umenneskelig tortur. På et tidspunkt ble jeg kastet ned i en grav. De truet med å skjære av meg fingeren hvis jeg ikke ga dem penger.

I flere timer ble Osen holdt fanget i bilen før han klarte å rømme fra kidnapperne. Det var da mobiltelefonen hans plutselig ringte, at kidnapperne skal ha blitt stresset over om den kunne spores.

- Derfor kjørte vi videre. Da de gikk ut av bilen, klarte jeg å komme meg ut. Da så jeg at en av de maskerte mennene hadde glemt nøkkelen i tenningen, forteller han.

Klarte å rømme

Dermed startet Osen bilen og kjørte til han fant en annen bil som kunne kontakte politiet.

Kidnappingssaken har aldri blitt løst og eiendomsinvestoren er svært kritisk til politiets etterforskning. Saken er i dag anmeldt til Spesialenheten.

- Hadde det ikke vært for at telefonen ringte den gangen, tror jeg ikke at jeg hadde blitt funnet igjen. Det som skjedde meg var godt planlagt, sier han.

Siden denne kvelden i desember 2015 har han fryktet at noe lignende skulle skje. Nå kan han ha fått rett.

Onsdag denne uka varslet politiet at de frykter at Anne-Elisabeth Hagen, som er gift med milliardær Tom Hagen, har blitt kidnappet. Hun har vært savnet siden 31. oktober.

Familien har mottatt et løsepengekrav på 85 millioner kroner via kryptovalutaen Monero, men de har ikke mottatt noen livstegn fra 68-åringen.

FORSVANT: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen. Dette vet vi. Video: Bones, Rydning, Storrusten. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Jeg er oppskaket over det som skjer nå. Det er forferdelig at folk må barrikadere seg og lage tilfluktsrom. Det er utrolig at det skjer, sier han, som selv har laget et panikkrom etter kidnappingen i 2015.

- Jeg ser for meg at hun sitter fanget et sted i månedsvis. Det er umenneskelig. Jeg satt i noen timer og håpte at jeg ville dø fort.

- Kommer til å skje igjen

I dag har Osen det forholdsvis greit, sier han. Men han er bitter over at saken aldri ble oppklart. Han mener det ville vært preventivt i andre tilfeller, slik som nå.

- Det ville også vært preventivt mot andre utenlandske bander, som da ser at Norge tar disse sakene alvorlig. Det blir ikke slutt på dette. Det kommer til å skje igjen, sier han.

Osen er imidlertid glad for at politiet i Oslo har satt inn store ressurser på å løse den antatte kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen.

- Det som skjer nå er et skrekkeksempel. Det ser man nesten ikke på film en gang. Jeg har opplevd dette og unner ingen å oppleve det samme.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

Flere panikkrom

Den antatte borføringen av milliardærfruen har muligens gjort folk mer bevisste på egen sikkerhet, og ifølge Finansavisen har Spy Shop levert mer enn 50 panikkrom til privatboliger i Norge de siste åra.

Frode Olafsen, eier av SpyShop, som leverer sikkerhetsprodukter og -tjenester landet rundt, sier til avisa at bortføring er et tema enkelte av kundene er opptatt av.

Politiet holdt etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning hemmelig fram til onsdag. De uttalte da at de trengte tips fra offentligheten om saken, og i løpet av dagen fikk politiet inn mer enn 100 tips.

På en pressekonferanse torsdag morgen offentliggjorde de et klipp fra en overvåkingsvideo ved Tom Hagens arbeidsplass. Videoen er fra samme tidsrom da de mener Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

Videoen viser en person gående fra venstre mot høyre i bildet, og snur og går tilbake. 24 minutter etter fanger videokameraet opp en person som enten kan være identisk med den første, eller være en annen person.

Med bakgrunn i dette mener politiet at de antatte gjerningsmennene kan ha spanet på Hagen i forbindelse med konas bortføring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!