PÅ BALKONGEN: Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund hevder politiet i alt for stor grad hemmeligholder dokumenter etter 22. juli. Her er han fotografert under redegjørelsen om 22.juli-angrepene på Stortinget. Foto: Heiko Junge / Scanpix
PÅ BALKONGEN: Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund hevder politiet i alt for stor grad hemmeligholder dokumenter etter 22. juli. Her er han fotografert under redegjørelsen om 22.juli-angrepene på Stortinget. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Manglende åpenhet er et problem i politiet generelt, men spesielt etter 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg lovte mer åpenhet og mer demokrati. Ifølge Arne Johannessen har politiet gjort det stikk motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. juli uttalte statsminister Jens Stoltenberg ord som er spikret fast i den kollektive hukommelse etter tragedien to dager tidligere:

- Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet, sa Stoltenberg i Oslo Domkirke.

Det stikk motsatte I ettertid er en rekke aktører, spesielt politiet og PST beskyldt for det motsatte. I rekken av hemmeligholdte rapporter, avslørte Dagbladet i går hvordan Nordre Buskerud politidistrikt i en rapport mener det ville latt seg gjøre å komme til Utøya 16 minutter tidligere enn man gjorde.

Dagbladet er kjent med at Nordre Buskerud gjerne skulle offentliggjort rapporten. Det ønsker ikke Politidirektoratet.

- Jeg er prinsipielt for mer åpenhet i politiet. Manglende åpenhet er et problem i politiet generelt, men spesielt etter 22. juli, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.

Han mener graden av hemmelighold ikke tjener noen, men kun er til skade for politiet, tjenestemenn og almenhetens tillit til politiet.

- Selvfølgelig kan det være elementer, av etterforskning- eller personvernhensyn, som bør unntas offentlighet. Men det er for lettvint å si at alt skal hemmeligholdes. Det er en helt feil strategi, sier Johannessen.

- Åpenhet gir tillit - Politiet har alt å tjene på åpenhet. Jeg vet ikke om en eneste polititjenestemann som ønsker hemmelighold - eller som ville vært tjent med det. Det handler om tilliten mellom politiet og vårt samfunn. Politiet burde valgt en mer åpen linje helt fra starten, sier Johannessen.

Det foreligger en rekke hemmeligholdte rapporter i politiets egen evaluering av 22. juli. Mye av dette arbeidet ønsker Johannessen fram i lyset.

- Alle aktører bør få vite at politiet vil få fram alle kritikkverdige forhold og hva som fungerte som det skulle. Ledelsen må forstå at dette bare er til det gode, sier Johannessen.

- Gjorde alt riktig Fungerende politidirektør Vidar Refvik og lederen av politiets interne evalueringsutvalg, Olav Sønderland, la under en pressekonferanse i går fram status og framdriften i rapporten som skal legges fram for regjeringens 22. juli-kommisjon. Her kom det klart fram at evalueringsutvalget mener politiet gjorde alt riktig i forbindelse sin aksjon til Utøya 22. juli.

BER OM SVAR: Lederen for de pårørende etter Utøya-massakren, Trond Henry Blattmann, ønsker flere svar fra politiet. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BER OM SVAR: Lederen for de pårørende etter Utøya-massakren, Trond Henry Blattmann, ønsker flere svar fra politiet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Rapporten fra Nordre Buskerud ønsker ikke Sønderland å offentliggjøre nå. Ifølge ham vil det tidligst skje i mars 2012.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er kritisk til politiets hemmelighold.

-  Jeg synes politiet bør offentliggjøre så mye som mulig. Det kan hende at det er noe de må holde tilbake av hensyn til sikkerhet eller etterforsking, men utgangspunktet er at offentlighet rundt dette er av det gode, sier Anders Anundsen (Frp).

- Lekker likevel Han mener hemmelighold ofte virker mot sin hensikt.

- Det politiet prøver å hemmeligholde, er det en tendens til at mediene får tak i likevel.  Det er også risiko forbundet med å holde ting unna offentligheten. Pårørende og andre får informasjonen i små drypp og mister det hele bildet. Det er viktig at politiet er så åpne som mulig, sier Anundsen.

Komitélederen. som også sitter i Stortingets 22. juli-komité, er også kritisk til at politiet i følge det som ble presentert i går, ikke tar selvkritikk.

- Dette er litt overraskende. Her har vi vært gjennom en nasjonal katastrofe. Er det slik at politiet ikke har gjort en eneste feil i håndteringen av denne, spør han.

Pårørende reagerer - Vi som støttegruppe sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Det er mye som overhode ikke ble besvart, sier leder Trond Blattmann i Støttegruppa etter 22. juli til Dagbladet.

- Vi forventer at alle underlagsrapporter fra distriktene er med i den ferdige rapporten som kommer i mars neste år, også dette med at Nordre Buskerud selv mener de kunne rykket ut 16 minutter før., sier han.

Sønderland sa i går at dette med de 16 minuttene «er en hypotese». Blattmann skulle gjerne spurt Sønderland følgende spørsmål:

KRITISK: Leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er kritisk til politiets hemmelighold. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
KRITISK: Leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er kritisk til politiets hemmelighold. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Hvordan ville dette sett ut om de to første politimennene hadde rykket ut 16 minutter før, og dratt direkte ut til Utøya da de ankom fergeleiet?

Ikke på bakbeina Dagbladet skrev i går at ledelsen ved Nordre Buskerud politidistrikt ønsket å offentliggjøre deres evalueringsarbeid da de var ferdig i november.

- Evalueringen er bestilt fra Politidirektoratet og vi respekterer og har full forståelse for at de ønsker å få framlagt mest mulig før de offentliggjør sine konklusjoner.

Dersom utvalget på noe tidspunkt skulle komme til at de ønsker å offentliggjøre vår evaluering, så kommer ikke vi til å sette oss på bakbeina, sier politisjef Sissel Hammer til Dagbladet.

HEMMELIGHOLDT: Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt avsluttet en evaluering i november. Etter hva Dagbladet kjenner til, ønsker distriktet åpenhet, men får ikke lov til å offentliggjøre den. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
HEMMELIGHOLDT: Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt avsluttet en evaluering i november. Etter hva Dagbladet kjenner til, ønsker distriktet åpenhet, men får ikke lov til å offentliggjøre den. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer