Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Manglende kunnskap blokkerer for aids-vaksine»

CHICAGO (NTB-Reuters): Manglende kunnskap om hvordan immunforsvaret fungerer er den viktigste hindringen for utvikling av en vaksine mot hiv-viruset. Det kan ennå gå ti år før en effektiv vaksine mot den dødelige immunsviktsyksommen aids er klar, sier den amerikanske eksperten David Baltimore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baltimore, som arbeider ved delstaten Californias teknologiske institutt i Pasadena, sier at han og andre forskere stadig oppdager nye og mystiske trekk ved immunforsvaret. Å oppdage slike mysterier er nødvendigvis det første skritt på veien mot å løse dem, tilføyer han.

- Fler og fler blir overbevist om at vi må få en bedre forståelse av hiv-virusets struktur, sa Baltimore på en forskerkongress i Chicago i helgen. Denne femte kongress om retrovirus og tilfeldige infeksjoner er ett i en serie regelmessige møter om aids-problematikken.

Gjenkjenner

De fleste medisinere antar at vaksiner virker ved at de stimulerer immunforsvaret til å gjenkjenne «angripere» som bakterier eller virus. Denne stimuleringen setter to deler av immunforsvaret i beredskap: Antistoffene som «markerer» en angriper, og drapsceller, såkalte CTL'er, som ødelegger angriperen.

I øyeblikket arbeider leger og farmasøyter med rundt 40 forskjellige medikamenter som kan bli til aids-vaksiner. En metode, som hittil ikke har vist seg vellykket, bruker såkalte «konvolutt-proteiner», det vil si proteiner hentet fra utsiden av viruset som forskerne forsøker å manipulere slik at de blir oppfattet som hiv-virus.

Den aids-vaksinen som hittil har virket best under forsøk med aper, er ennå ikke utprøvd på mennesker. Denne bruker en genetisk svekket utgave av hiv-viruset, som får immunsystemet til å reagere og som antyder at dette systemet kan inneholde en komponent forskerne ikke visste eksisterte og som de ennå ikke vet hva er.

«Superinfeksjon»

Baltimores forskningsresultater kan tyde på at vaksinene som hittil har vært utprøvd, ikke utløser antistoffer, fordi disse stoffene ikke reagerer på «konvolutt-proteinene». - Dette tyder helt klart på at vi kan ha med en tredje mekanisme å gjøre, sier han.

Løsningen på mysteriet om immunforsvarets reaksjoner kan ligge i en mekanisme som kalles superinfeksjon. Hvis kroppen blir smittet av en relativt mild utgave av et virus, og deretter av en annen og mer ondartet utgave, greier denne andre utgaven ikke å feste seg - den blir, på en eller annen måte som forskerne ikke forstår, blokkert av den første.

- Det kommer seg inn, begynner å formere seg, og så forsvinner det igjen, som om det ikke finner seg til rette. Dette er svært mystisk og svært spennende, sier David Baltimore, som imidlertid advarer mot å tro at disse funnene åpner for produksjon av en aids-vaksine over natten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!