Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Manglende motstand mot bombing i Vesten skyldes sikkert at få har lyst til å bli indentifisert med Milosevic»

76. bombedag. Politikere og militære bruker aldri å informere oss vanlige mennesker om hvorfor noe skjer eller ikke skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene har brutt sammen pga. noe, og bombingen fortsetter. Ei uke for å trekke tilbake 150 tusen mann er bare for lite. Mange militære har sine familier i Kosovo, de lokale politifolkene også. De er kosovobor. Det dreier seg også om våpen, utstyr, dokumentasjon. Mye er gravd ned og beskyttet mot angrep.

Det finnes heller ingen mulighet til å ta imot dem i indre Serbia. Kaserner og depoter er ødelagt av bomber, det finnes ingen leiligheter, mange flyktningmottak er ødelagt. Enda færre muligheter finnes for å ta imot serbere som kommer til å flykte fra Kosovo, for alle venter masseflukt når UCK begynner på sine hevntokter under NATOs beskyttelse.

Konferansetid. Studenter bør for lenge siden ha levert inn seminaroppgaver, men jeg ser gjennom fingrene med forsinkelsene. Det er det minste man kan gjøre for dem.

Jeg skriver ut konsulentuttalelse om en mellomengelsk (språkhistorisk) grammatikk. Noe faglig liv foregår, men det er stort sett bare krigen som diskuteres.

De absolutt fleste mener at USA/NATO presser på for å komme FN og OSSE i forkjøpet og unngå enhver diskusjon, for å fornedre den jugoslaviske armeen og overta de militære anleggene som bruhode for framrykking mot indre Serbia.

Departementet har bestemt at omkring 55000 studenter skal tas inn til grunn- og etterutdanning ved høyskolene og universitetene. For mye til og med under normale forhold. Dette tallet blir sikkert høyere når kandidatene og foreldrene begynner å presse på. Dessuten har universitetet i årevis fungert som kjøleskap for oppbevaring av arbeidsløs ungdom. Min avdeling får 25 nye studenter.

Fra noen tidligere studenter får jeg høre at mange lærere i grunnskole og gymnas nå søker sommerjobb i landbruket for å kunne overleve.

Manglende motstand mot bombing i Vesten skyldes sikkert at få har lyst til å bli identifisert med Milosevic, men jeg skjønner ikke at man så entydig setter likehetstegn mellom ham og befolkningen.

I avisene står det at uvanlig mange slanger i utkanten av byen er jaget opp av rystelsene etter bombingen og av varmen. Heldigivis få giftige, stort sett bare hoggorm. En veterinær jeg snakker med, forteller at antall sykdommer blant husdyr har økt betydelig.

Det utvikler seg en lang diskusjon mellom min sønn og meg om krigene på Balkan gjennom tidene. Gutten er avgjort mer balansert enn jeg er.

Jeg underviser noen leger i norsk. Og jeg får stadig mindre lyst til å høre om problemene i helsesektoren. Nedturen begynte for mange år siden, men nå er det nærmest fritt fall.

Bombingen fortsetter. På fredag begynte folk å skrelle av lag etter lag med angst. Hva som er innerst inne, vet vi ennå ikke. Men nå kommer nye lag angst på igjen.

For ti år siden begynte mye her med parolen alle serbere i en stat. Nå avsluttes det med at ingen serbere kommer til å ha noen stat.