- Manglende selvinnsikt

Marija Zakharova for Russlands utenriksdepartement omtalte onsdag Norges beslutning om å skjerpe Forsvarets beredskap. Tom Røseth peker på retorikk og manglende selvinnsikt.

TRUER NORGE: Marija Zakharova henvendte seg direkte til Norge under en pressekonferanse ondag, og truer med at «enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar». Foto: Shutterstock / NTB
TRUER NORGE: Marija Zakharova henvendte seg direkte til Norge under en pressekonferanse ondag, og truer med at «enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar». Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

På en pressekonferanse onsdag gikk Russland hardt ut mot Norges beslutning om å skjerpe Forsvarets beredskap, og avsluttet tordentalen med å true Norge.

Talsperson Marija Zakharova for Russlands utenriksdepartement truet Norge med at «enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar».

Blant annet blir hun gjengitt av tolken på følgende:

- Vi la merke til at Norge skjerpet Forsvarets beredskap 1. november. Det ville ikke ha brydd oss, hadde det ikke vært for én ting: De uttalte at dette grepet skyldes Russlands handlinger, som de mener at har forårsaket denne farlige situasjonen. Nei, dette skyldes ikke våre handlinger, det skyldes deres handlinger – dere i Vesten.

- Dere er en del av en annen allianse og en annen union enn oss. Det er dere som har destabilisert det europeiske kontinentet, og dere har gjort dette i mange år.

- Vil ikke se seg i speilet

Igjen henvender hun seg til Oslo, som ofte vises til i stedet for landets regjering, og mener at de erkjenner at det ikke er grunn til å tro at Russland skulle ha et ønske om å drive med militære aktiviteter i andre land.

- Samtidig forklarer de tiltakene som de innfører med at det er nødvendig for Norge å sende en beskjed om at de står klare til å forsvare seg, sier Zakharova, og legger til:

- Alle disse fantasiene om landet vårt, slik som at Østen skal opptre truende i økende grad, brukes av det norske forsvaret til å skjule deres egne handlinger og rettferdiggjøre at de av militære årsaker bruker mye penger.

Etterretningsekspert Tom Røseth peker på at dette er retorikken.

- De presenterer det som at det er Norge som eskalerer. Russland ønsker ikke å se seg selv i speilet. Det blir i Moskva vektlagt at Norge gjør dette fordi de blir styrt av USA. De mener at Norge ikke er selvstendig på sikkerhetspolitikken, sier han.

- Strategisk kommunikasjon

Jonas Gahr Støre (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen kunngjorde tidligere i uka at Forsvaret ville skjerpe beredskapen fra 1. november.

Røseth understreker at det er nasjonale sikkerhetsbehov som er grunnlag for heving av beredskapen, og legger til at det er økt trussel av sammensatte virkemidler fra Russland, og spesielt etterretningstrusselen og i det digitale rom.

- Det er manglende selvinnsikt, vil jeg si. Russland har angrepet Ukraina og truer Vesten i forbindelse med deres våpenstøtte til Ukraina. Dette er defensive tiltak som ikke utgjør noen trussel mot Russland. Samtidig er det et element av strategisk kommunikasjon i dette. Oslo gir beskjed til Moskva om at Norge registrerer en del uønsket aktivitet i eller mot Norge, i tillegg til eskaleringen i Ukraina, føyer Røseth til.

Det russiske utenriksdepartementet går hardt ut mot Norge og Vesten under en pressekonferanse onsdag 2. november. Video: Reuters Vis mer

Han mener Russland snur virkeligheten på hodet.

- Det er akkurat som Russlands ambassadøren her i Norge sa, at Norge ensidig har forverret forholdet til Russland. Virkeligheten er at Russlands krig i Ukraina har ført til den spente sikkerhetspolitiske situasjonen. Og Russlands grep internt henimot et totalitært styre og voldsom retorikk mot Vesten før og etter invasjonen i februar.

Ikke seriøst

Sjefforsker ved FFI, Tor Bukkvoll, sier at Russlands påstander føyer seg inn i den vanlige retorikken, og mener det nesten ikke har noe med Norge å gjøre, men derimot et raseri overfor Vesten generelt.

På spørsmål fra tilhørere om hva Russland foretar seg for å redusere spenningen som har bygget seg opp mellom Russland og Norge, svarer Zakharov følgende:

- Situasjonen er at forholdet mellom Russland og Norge har nådd et bunnpunkt. Dette skyldes Norges handlinger. Vi har ikke gjort noe for å ødelegge forholdet, men det samme kan ikke sies om Norge. Dette er ikke vår skyld og vi trenger ikke å foreta oss noe for å bedre situasjonen.

Bukkvoll sier seg enig i at forholdet mellom landene er dårlig, men mener ikke truslene bør tas spesielt seriøst.

- Om de gjør noe med oss, har ikke det noe med disse uttalelsene å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer