Tidligere HV-sjef før terrorhøring:

- Manglende sikring er risikosport

Fram til desember i fjor var han sjef for Heimevernet. Nå setter Tor Rune Raabye ord på hva mandagens høring på Stortinget egentlig handler om: Beredskap og forsvarsevne.

NY HØRING: Statsminister Erna Solberg (H) må mandag på nytt møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Temaet er politiets og Forsvarets sikring av samfunnsviktige objekter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY HØRING: Statsminister Erna Solberg (H) må mandag på nytt møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Temaet er politiets og Forsvarets sikring av samfunnsviktige objekter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For andre året på rad må statsministeren møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om terrorsikring. Det skjer etter at Riksrevisjonen i to omganger har påpekt feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur.

- Hvis man ikke har orden på objektsikring, så er det risikosport på høyt nivå. Det er dette Riksrevisjonen egentlig påpeker, sier tidligere HV-sjef Tor Rune Raabye til Dagbladet.

Riksrevisjonens rapport fra juni konkluderer med at grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret ikke er i samsvar med sikkerhetsloven og Stortingets forutsetninger.

- Konklusjonene i rapporten som ble lagt fram før sommeren, ligner påfallende på konklusjonene som Riksrevisjonen trakk i rapporten fra 2016, konstaterer Raabye.

Forsvarsevne

Raabye møtte selv som HV-sjef under forrige høring i 2017. Han har flere ganger, og senest i Aftenposten fredag, problematisert kuttene i Heimevernet. Styrkene skal reduseres fra 45.000 ti 40.000 og Sjøheimevernet legges ned. Mandag er det Eirik Johan Kristoffersen som stiller i kraft av å være Raabyes etterfølger som HV-sjef.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer