- HAR GRÅTT: Une Bastholm (MDG) sier hun skammer seg over at regjeringen kun vil hente 50 asylsøkere fra Moria. Reporter: Mina Ridder-Nielsen Janssen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Mangler 1000 flyktninger

Norge skulle ta imot 3000 kvoteflyktninger i år, men på grunn av coronakrisen blir det bare 2000. Erna Solberg sier regjeringen vil ta igjen det tapte senere. UDI sier det i så fall må komme et nytt politisk vedtak.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vedtok i forrige uke å hente 50 asylsøkere fra Hellas og regne dem inn i kvoten på 3000 kvoteflyktninger Norge skal ta imot i 2020.

På den kvoten er det god plass. Så langt i år har UDI innvilget overføring av i underkant av 1000 kvoteflyktninger. Estimatet fra UDI når vi skriver september er at de vil nå 2000 til 2200 kvoteflyktninger i år.

Når det etterlyses å ta imot flere flyktninger fra Moria er det altså mye igjen av årets kvote.

Erna: – Vil bli tatt ut

<strong>- BLIR 3000:</strong> Statsminister Erna Solberg sier Norge vil ta imot alle 3000 kvoteflyktninger det er budsjettert med for 2020, selv om ikke UDI får innvilget mer enn 2000 i inneværende år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- BLIR 3000: Statsminister Erna Solberg sier Norge vil ta imot alle 3000 kvoteflyktninger det er budsjettert med for 2020, selv om ikke UDI får innvilget mer enn 2000 i inneværende år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Men Erna Solberg har senest overfor Dagbladet før helgen sagt at kvoteflyktningene Norge ikke får overført i 2020 vil bli tatt ut senere.

– Estimatet jeg har sett er at vi når 2000 kvoteflyktninger i år. Men slik uttaket fungerer er det et glidende gjennomsnitt over flere år. Det vil si at hvis Norge – for eksempel – får 1000 det ene året, men skal ha 1500, får du kanskje 2000 det neste året, sier Solberg til Dagbladet.

– Norge vil ha igjen en rest på 1000 kvoteflyktninger i år, som ikke blir tatt imot?

HJEMLØSE: Flere tusen migranter og flyktinger må sove ved veien etter brannene i den overfylte Moria-leiren. BIlder fra KameraOne. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

– Jo da, men resten av dem vil bli tatt ut. Men de kommer kanskje neste år, sier Solberg.

Solberg sa det samme til TV 2 i mai:

– Akkurat nå klarer vi ikke å hente ut kvoteflyktninger, men vi henter jo 3000 likevel på årets kvote. Ikke i år, men de kommer til å komme de neste årene, uttalte hun.

<strong>HJELP PÅ VEI:</strong> KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vinket mandag det norske medisinske teamet av gårde på Gardermoen. Johnny Aslaksen er leder for teamet som skal bistå greske myndigheter etter brannen i Moria-leiren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
HJELP PÅ VEI: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vinket mandag det norske medisinske teamet av gårde på Gardermoen. Johnny Aslaksen er leder for teamet som skal bistå greske myndigheter etter brannen i Moria-leiren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

UDI: Trenger nytt vedtak

I uttak av kvoteflyktninger vil det alltid være et etterslep ved at noen får innvilget opphold i et år, men først kommer til Norge neste år.

Det tallet UDI opererer med handler imidlertid om flyktninger som får innvilget overføring i et gitt år. Tallet sier ikke noe om når flyktningene kommer til Norge.

Dagbladet har vært i kontakt med UDI som opplyser at det er et rom for å overføre 5 prosent av kvoten mellom år, noe som tilsier et slingringsmonn på 150 kvoteflyktninger med en totalkvote på 3000. Skal overføringen fra årets kvote være større enn dette, vil det ifølge UDI kreves et nytt politisk vedtak.

Det vil si at UDI maksimalt vil overføre 150 fra årets kvote til 2021, med mindre det blir vedtatt et høyere antall i statsbudsjettet. Erna Solberg åpner imidlertid for at hele resten av kvoten – på 1000 kvoteflyktninger – tas ut i senere år.

– Norge er blant landene som tar imot flest kvoteflyktninger sett i lys av folketallet, og i disse dager jobber UDI med å hente ut syriske barnefamilier blant annet fra leire i Libanon. Vi er også blant de som gir mest i nødhjelp og krisehjelp i nærområdene. Det er vanlig praksis å se antall kvoteflyktninger over år, noe som også har blitt gjort tidligere, slik statsministeren har uttalt, sier statssekretær Hilde Barstad i Justisdepartementet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Politisk betent

Antall kvoteflyktninger er et budsjettspørsmål og det er ventet å bli en betent strid mellom regjeringspartiene og Frp om antallet for neste år.

Sylvi Listhaug gikk ut i Dagbladet allerede i sommer og varslet at Frp har som krav at antallet skal reduseres. Frp har så langt ikke ønsket å tallfeste kravet, men Siv Jensen sa til Dagbladet forrige helg at tallet skal «lavest mulig – helst null».

Erna Solberg bekreftet overfor Aftenposten forrige uke at regjeringen vil foreslå 3000 kvoteflyktninger i statsbudsjettet.

Det er i tråd med Granavolden-plattformen regjeringen fortsatt styrer på, men som Frp ikke lenger er bundet av som opposisjonsparti.

Frp krever avklaring

Jon Helgheim (Frp) synes det er godt å se at UDI bekrefter det han har hevdet tidligere: Det kreves et nytt stortingsvedtak hvis de 1000 kvoteflyktningene man ikke får i år skal tas igjen senere.

– Slik jeg forstår Erna Solberg foreslår hun egentlig 4000 kvoteflyktninger for neste år. 3000 basert på Granavolden og 1000 som ikke blir tatt imot i år, sier Helgheim, som krever en avklaring fra statsministeren.

– Dette må opp til ny politisk behandling når det er et så stort avvik. Her må man spille med åpne kort og ikke trikse med tall.

Helgheim står på UDIs linje om at man maksimalt kan overføre et mindre antall – som 5 prosent – til et annet år. Han sier det er helt naturlig at kvoteflyktninger også reduseres på grunn av corona.

– Vi står midt i den dypeste økonomiske krisen i nyere tid. Vi har kuttet på veldig mange områder, da skulle det bare mangle at man ikke kutter på disse kostnadene også. Å ta imot kvoteflyktninger innebærer enorme kostnader og man hjelper veldig få sammenlignet med å hjelpe i nærområdene, sier Helgheim.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer