Siv Jensen ser en stadig større underdekning på pensjonsforpliktelsene. Foto: Iván Kverme
Siv Jensen ser en stadig større underdekning på pensjonsforpliktelsene. Foto: Iván KvermeVis mer

Mangler 1.200 milliarder

Lave renter, befolkningsvekst og offentlige ytelsespensjoner gjør at fremtidige generasjoner må bære en større del av pensjonskostnadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det mangler mer enn 1.200 milliarder kroner for å få statlige pensjonsmidler til å balanse med statens pensjonsforpliktelser. Ifølge Finansavisen har underdekningen økt med nesten 400 milliarder kroner siden januar.

Den norske stat mangler rett og slett verdier tilsvarende et statsbudsjett for å kunne møte fremtidige pensjonsutbetalinger til Ola, Kari, Muhammed og Fatima gjennom Folketrygden og Statens Pensjonskasse.

Statens Pensjonsfond består av to deler, Oljefondet som i går var verdt vel 7.300 milliarder og Folketrygdfondet som forvalter 200 milliarder kroner. Men forpliktelsene til alderspensjon gjennom Folketrygden og Statens Pensjonskasse (SPK) anslås til mer enn 8.700 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Betydelig utfordring

- Vi vil i tiårene fremover stå overfor betydelige utfordringer i budsjettpolitikken som følge av en aldrende befolkning. Selv uten ytterliggere utbygging av offentlig finansierte velferdsordninger, ligger statens utgifter an til å bli høyere enn statens inntekter, sier statssekretær Paal Bjørnestad (FrP) i Finansdepartementet til Finansavisen.

- Regjeringen Solberg har fra dag én lagt seg på en alt for høy pengebruk. Vi ser en utvikling hvor en stadig mindre andel av befolkningen skal finansiere velferdsstaten. Arbeiderpartiet har lagt frem forslag om en mer bærekraftig pengebruk, en betydelig omprioritering for å få flere i arbeid og styrke tidlig innsats for å unngå marginalisering, sier stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap), som sitter i finanskomiteen, til Finansavisen.

En bølge

At det er en stadig mindre andel av befolkningen som skal finansiere velferdsstaten, kan leses av neste års statsbudsjett. Det forteller oss at det er en bølge som er større enn eldrebølgen. Finansavisen har tidligere omtalt denne som «kan-ikke-jobbe-bølgen». For samlede utgifter gjennom Folketrygden, barnetrygd og kontantstøtte beløper seg til 477 milliarder kroner neste år. Av dette utgjør alderspensjoner under halvparten, 215 milliarder kroner.

Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Torstein styrer en fantastisk pengemaskin fra bygda Vik i Sogn