Mangler 200 000 velgere

Høyrepartiene styrker seg, mens de rødgrønne mangler 200 000 velgere for å få fortsette til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Synovates partibarometer for juni har regjeringspartiene mistet 18 mandater siden stortingsvalget i 2005.

På målingen som er tatt opp i en av de tyngste ukene for de rødgrønne, får Ap 26,8 prosent, SV 7,1 prosent og Sp 6,3 prosent.

På motsatt side gjør Høyre en av de beste målingene for partiet på flere år, mens Fremskrittspartiet får 23,4 prosent.

Høyre og Frp mangler ni mandater på å ha flertall alene, men kan danne flertall med ett av sentrumspartiene, KrF eller Venstre.

Skaper engasjement

Ifølge Håkon Kavli i Synovate sikrer de to høyrepartiene framgang dels ved å mobilisere hjemmesittere, dels ved å ta velgere fra den rødgrønne blokken.

- Dette tyder på at det er disse partiene som skaper engasjement blant folk og får de opp av sofaen mer enn de rødgrønne, sier Kavli til Dagbladet.

Ap-sekretær Martin Kolberg sier Ap og koalisjonspartnerne tar situasjonen alvorlig.

Foto: METTE MØLLER
Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Denne målingen bekrefter bildet fra tidligere målinger. Det tar vi svært alvorlig. Men nå starter den lange valgkampen. Jeg er absolutt sikker på at vi skal vinne velgerne tilbake. Dette blir en heidundrende valgkamp, sier Kolberg til Dagbladet.

Blør mest

26, 8 prosent for Ap er samme resultat som i mai, men et svært dårlig resultat for det største regjeringspartiet som fikk 32, 7 ved valget i 2005.

- Ap er det største partiet, det er vi som blør mest. Det er forskrekkelig å se at Frp er så store. Men det skyldes egentlig bare at Høye er så lite. Det er balansen mellom de to partiene som er forskjøvet. Høyre opptrer schizofrent nå, men den politiske tyngdeloven er slik at den tvinger partiene sammen. Høyre vil bli nødt til å samarbeide med Frp fra en underlegen posisjon, fordi ikke har tatt oppgjør med Frp. De er i realiteten allerede spist av Frp, sier Kolberg.

Høyre-leder Erna Solberg er naturlig nok godt fornøyd med en svært god måling for partiet.

- Målingen viser at det er klart for et regjeringsskifte, og jeg håper vi klarer å stille oss slik på borgerlig side at vi klarer å sikre det, sier Solberg.

Hun fnyser av Kolbergs påstand om at Høyre har latt seg spise av Frp.

- Kolberg tegner bilder som ikke har rot i virkeligheten. Det er fullt mulig for Høyre å bli større enn Frp. Det er Høyre som er garantisten for et regjeringsskifte og samarbeidspartiet på borgerlig side. Hvis folk vil ha regjeringsskifte, må de gjøre Høyre størst mulig, sier Solberg. Hun mener de rødgrønne sliter fordi de har lovet mer enn de har klart å holde.

- De er flinke på å skape fotomuligheter for journalister og på mediegimmicks, men det blir mye prat og lite styring, mener Solberg.

SATSER PÅ WEB-TV: I januar i år deltok Arbeiderpartiets toppfolk i innspillingen av reklame for nett. <a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/01/26/524961.html>Med nettfokus håper partiet å vinne nye velgere.</a> Det trengs. Dagens partibarometer viser at DNA har mistet 18 mandater siden valget i 2005.