Mangler 33.000 barnehage-plasser

Regjeringen mot mer brutte løfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er behov for 33.000 barnehageplasser de neste tre årene om maksprisen skal ned og kontantstøtten bort.

Dersom full barnehagedekning skal bli en realitet, slik regjeringen har lovet, må barnehageutbyggingen fortsatt ligge på et høyt nivå i årene som kommer. Det viser en rapport konsulentselskapene Econ Pöyry og Fürst og Høverstad ANS har utarbeidet for kommunenes interesseorganisasjon KS.
Må bygge mer
Ved utgangen av 2008 antar regjeringen at rundt 252.500 barn i alderen ett til fem har barnehageplass. I 2011 vil behovet ha økt til 285.200 barnehageplasser, skriver Aftenposten.

Nesten 89 prosent av ett- og toåringene ventes å ville ha plass, og nesten 97 prosent av tre- til femåringene.

Forutsetningen er at prisen settes ned slik regjeringen har lovet, og kontantstøtten fjernes. Om kontantstøtten ikke blir fjernet, og maksprisen holdes på dagens nivå, antas det at 272.678 barn i samme aldersgruppe vil ha behov for barnehageplass.

Mer enn 10.000 nye barn har fått plass barnehageplass hvert år de siste årene. Dersom anslagene i rapporten er noenlunde riktige, må det bygges barnehager for 11.000 nye barn både i 2009, 2010 og 2011.

Ekstraregning på ti milliarder
I dag er det storbyene som sliter mest med å få plasser nok til å dekke dagens etterspørsel. Det spås at behovet for nye plasser også i årene som kommer, vil være størst i storbyene der plassene koster mest.

Prisen for 33.000 nye plasser er om lag ti milliarder kroner høyere enn det staten i dag bruker på barnehagesektoren.

Da regjeringen la fram årets statsbudsjett, anslo den at staten ville bruke rundt 21,5 milliarder kroner på barnehager i 2008. Med de nye anslagene om økt etterspørsel anslår konsulentene at prislappen kan komme opp i rundt 32 milliarder kroner.


(NTB)

BRUTTE LØFTER?
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell kan få problemer med å oppfylle regjeringens valgkampløfter. FOTO: CORNELIUS POPPE/ SCANPIX
BRUTTE LØFTER? Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell kan få problemer med å oppfylle regjeringens valgkampløfter. FOTO: CORNELIUS POPPE/ SCANPIX Vis mer
Mangler 33.000 barnehage-plasser