Mangler 5000 studieplasser

Skolefolket får en stri jobb framover med å opprette 5000 flere studieplasser for de nye elevene i videregående skole. Mange får ikke førsteønsket oppfylt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av landets fylkeskommuner har for få skoleplasser i forhold til antall søkere. Over 5000 nye plasser må opprettes for å få plass til neste års store kull med grunnkurselever. Mekaniske fag, helse- og sosial, medier- og kommunikasjon og musikk, dans og drama er studieretninger hvor det er mange flere søkere enn plasser i nærmest alle fylkene. På allmennfaglig studieretning er det stort sett mange ledige plasser.

Havner på allmenn

I Sør-Trøndelag mangler foreløpig over 500 skoleplasser bare på grunnkurs.

- Vi har dobbelt så mange søkere som plasser på musikk, dans og drama. Det er en kjempeøkning i forhold til i fjor, forteller programkoordinator i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Roger Nordahl.

Dermed havner nok mange av de unge håpefulle musikk- og teaterspirene på allmennfaglig til neste år, for mange av dem har satt opp nettopp allmennfaglig som andreønsket.

- Vi har verken økonomi eller plass til å opprette flere musikk-, danse- og dramaklasser, sier Nordahl.

Må opprette 600 plasser

I Akershus jobbes det i disse dager på spreng for å løse problemet med for mange søkere. Der mangler skolene omkring 600 plasser, og her, som i mange andre fylker, er det særlig på yrkesfag det kjempes om plassene.I Akershus er de imidlertid i den heldige situasjonen at de har økonomi til å gjøre noe med saken, men hvilke plasser som opprettes er ikke bestemt.

For mange plasser

Tallene viser at bare få fylker har for mange plasser i forhold til søknadsmengden. Blant dem er Aust-Agder og Finnmark. Likevel får ikke alle førsteønsket oppfylt, ettersom noen studieretninger er mye mer populære.

I Nordland vil fylkesrådet i slutten av mai legge fram hvilke tilbud som må legges ned og hva som må opprettes.

- Vi blir nødt til å opprette parallellklasser. Og vi kan uansett love at de som har rett til videregående opplæring får et tilbud, sier inntaksleder Ole Kristian Akre.

Da gjenstår det bare å se om elevene får plass der de vil.

Får jobb: De to kommende bilmekanikerne Leif Molina (til venstre) og Thomas Christensen ved Sogn videregående skole i Oslo tror interessen rundt faget øker fordi det er lett å få jobb etter læretida.