Kommuneoppløsning

Mangler 600 millioner til Vedums drøm

Vedum lovet løsrivelse for tvangssammenslåtte kommuner, og at regjeringen skulle ta regningen. Men i budsjettet mangler over en halv milliard.

I MINUS: Fylkene og kommunen som skal løses opp mener det vil koste over 800 millioner kroner. I statsbudsjettet har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bare satt av 200 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I MINUS: Fylkene og kommunen som skal løses opp mener det vil koste over 800 millioner kroner. I statsbudsjettet har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bare satt av 200 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var en av Trygve Slagsvold Vedums viktigste valgløfter: Alle tvangssammenslåtte kommuner skulle få løsrive seg.

Gjennom folkeavstemninger og lokale vedtak er det avgjort at tre storfylker og én kommune nå løses opp. I Kristiansand venter selve symbolet på tvangsekteskapene, Søgne, på en utredning fra statsforvalteren.

Både Vedum og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har lovet at alle kostnadene ved løsrivelse skal dekkes av staten.

Fire ganger prisen

I statsbudsjettet har Støre-regjeringen satt av 200 millioner kroner til formålet som skal deles ut i en søknadsbasert ordning.

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at det er langt unna de samlede kostnadene. Fylkene og kommunene anslår nemlig kostnader på totalt over 800 millioner kroner. De fordeler seg slik:

  • Ålesund kommune: 237 millioner kroner
  • Viken fylkeskommune: 377 millioner kroner
  • Vestfold og Telemark: 149 millioner kroner
  • Troms og Finnmark: 75 millioner kroner

Det gir en sluttsum på 838 millioner kroner til oppløsningskostnader. Det er altså over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen har satt av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer