Kommuneoppløsning

Mangler 600 millioner til Vedums drøm

Vedum lovet løsrivelse for tvangssammenslåtte kommuner, og at regjeringen skulle ta regningen. Men i budsjettet mangler over en halv milliard.

I MINUS: Fylkene og kommunen som skal løses opp mener det vil koste over 800 millioner kroner. I statsbudsjettet har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bare satt av 200 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I MINUS: Fylkene og kommunen som skal løses opp mener det vil koste over 800 millioner kroner. I statsbudsjettet har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bare satt av 200 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en av Trygve Slagsvold Vedums viktigste valgløfter: Alle tvangssammenslåtte kommuner skulle få løsrive seg.

Gjennom folkeavstemninger og lokale vedtak er det avgjort at tre storfylker og én kommune nå løses opp. I Kristiansand venter selve symbolet på tvangsekteskapene, Søgne, på en utredning fra statsforvalteren.

Både Vedum og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har lovet at alle kostnadene ved løsrivelse skal dekkes av staten.

Fire ganger prisen

I statsbudsjettet har Støre-regjeringen satt av 200 millioner kroner til formålet som skal deles ut i en søknadsbasert ordning.

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at det er langt unna de samlede kostnadene. Fylkene og kommunene anslår nemlig kostnader på totalt over 800 millioner kroner. De fordeler seg slik:

  • Ålesund kommune: 237 millioner kroner
  • Viken fylkeskommune: 377 millioner kroner
  • Vestfold og Telemark: 149 millioner kroner
  • Troms og Finnmark: 75 millioner kroner

Det gir en sluttsum på 838 millioner kroner til oppløsningskostnader. Det er altså over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen har satt av.

- Forventer penger

I Vestfold og Telemark styrer tidligere Sp-statsråd Terje Riis-Johansen som fylkesordfører.

- Vi legger til grunn at dere får dekket de kostnadene som er lovet. Det er det vi forventer, sier Riis-Johansen kontant til Dagbladet.

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) har tidligere uttrykt sterk bekymring for at de får for lite støtte fra staten når gamle Haram kommune skal skilles ut fra kommune.

Dagen etter at Vedum la fram statsbudsjettet trommet hun sammen til krisemøte i ledelsen i kommunen.

- Hvis det ikke kommer mer penger vil jeg karakterisere dette som et løftebrudd, sa hun den gang.

Ordføreren beskriver de manglende pengene som «svært dramatisk», og frykter at kommunen skal havne på den fryktede ROBEK-lista, som fratar kommunene mye av den økonomiske handlefriheten.

«Nøkternt og nødvendig»

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier det er for tidlig å konkludere med om de har bevilget for lite penger til fradelingskostnader, som departementet kaller det.

- Nå får vi se hva som kommer inn fra fylkeskommunene og Ålesund. Vi har fortsatt ikke mottatt søknadene fra noen av dem. Så lenge vi ikke har mottatt søknadene har vi ikke noe grunnlag for å vurdere hvor stort behovet for støtte er, sier Gjelsvik.

Fristen for å sende søknadene er 8. november. Både Ålesund-kommunene og fylkeskommunene bekrefter at de vil søke om summene som er oppgitt.

Gjelsvik gjentar at de vil dekke de nødvendige kostnadene ved oppløsning, men sier det er viktig å gå nøye gjennom summene.

- Vi har kommunisert at det er viktig at man finner nøkterne løsninger og vist til hva slags kostnader som kan være aktuelle å dekke. Vi forventer detaljerte beskrivelser for hvordan man har kommet fram til tallene i søknadene, sier kommunalministeren.

Han stusser samtidig over at summene spriker såpass som de gjør.

- Vi ser at det er ulike beløp fra ulike fylker. Vi må finne ut hva som er grunnen til det. Vi kommer til å gå inn og se hva man har lagt til grunn i ulike fylker. Fylker er ulike og har ulike behov, men vi må finne ut hva som er årsaken, sier Gjelsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer