Mangler 600.000 telt

Hjelpemannskapene etter jordskjelvkatastrofen i Sør Asia mangler 600.000 telt. – Krisen er langt fra avblåst, presiserer programkoordinator i Kirkens Nødhjelp Beate Fasting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For selv om det har gått to uker siden jordskjelvet, er det fortsatt mye som må gjøres. Nå frykter hjelpemannskapene masseflytting til indre strøk i Pakistan.

– Får vi ikke 600.000 nye telt i løpet av de neste to ukene, frykter vi at det vil få dramatiske konsekvenser både helsemessig og forflytningsmessig, sier Fasting til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun var selv med FN på en rekognoseringstur i helgen. Det programkoordinatoren i Kirkens Nødhjelp så, var skremmende.

Mange urørte områder

– Det sto langt verre til enn først antatt. Krisen er på langt nær over, presiserer Fasting.

– Vi fant mange nye landsbyer hvor hjelpen ikke har nådd ennå, selv om det er to uker siden jordskjelvet. Vi plukket opp barn som har ligget syke og skadde i to uker, uten å få hjelp, fortsetter hun.

Situasjonen har nemlig ikke blitt særlig bedre, til tross for at det er to uker siden jordskjelvkatastrofen 8.oktober.

I løpet av FNs helikoptertur gjennom tre dalfører i Pakistan og Jammu og Kashmir fant de veldig mange landsbyer uten hjelpearbeidere. Det skal ennå ikke være mulig å nå store deler av området på grunn av ødelagt infrastruktur.

NY KATASTROFE: Hvis ikke de jordskjelvrammede i Pakistan får 600 000 telt innen to uker, ventes en ny dødskatastrofe i området. Foto: Scanpix
NY KATASTROFE: Hvis ikke de jordskjelvrammede i Pakistan får 600 000 telt innen to uker, ventes en ny dødskatastrofe i området. Foto: Scanpix Vis mer

Livsviktige telt

Konklusjonen til FN er derfor at hjelpemannskapet trenger 600.000 telt for å hindre ytterligere skader. Hvis ikke frykter FN at masser av flyktninger vil flytte til varmere strøk, og dermed skape helsemessige problemer der.

– Problemet er at det er svært kaldt om natten. Det var skremmende mange familier som sov under blikktak om natten, og historiene vi hørte var uhyggelige, sier Fasting.

Hun håper nå at det lar seg gjøre å samle inn teltene som trengs, slik at situasjonen ikke forverrer seg i Pakistan igjen.

Jordskjelvet 8. oktober har så langt kostet 80.000 menneskeliv. Nødhjelpsarbeiderne frykter flere hvis ikke teltene kommer i tide.

Åpne grenser

Det er ikke bare det pakistanske militæret som jobber på spreng i de jordskjelvherjede områdene. For mens det pakistanske militæret assisterer hjelpearbeiderne og setter opp leirer, har også indiske myndigheter satt i verk en rekke tiltak.

Lørdag ble det klart at India åpner opp grensen mellom India og Pakistans del av Kashmir. «Line of Control», som grensen ble omdøpt i Simla-møtet i 1971-72, har skilt staten Jammu og Kashmir siden uavhengigheten fra det britiske imperiet i august 1947.

Ikke siden 1948 har det vært mulig å gå til fots over til den indiske siden. Nå er det imidlertid mulig, og India har satt opp tre store teltbyer der for å hjelpe de pakistanske jordskjelvofrene.

Etter jordskjelvet har også statslederne fra India, Pakistan og Kashmir snakket varmt om våpenhvile og behovet for gjensidig hjelp. Både India og Pakistan hevder at Jammu og Kashmir er deres område. Tre kriger er utkjempet om stridsområdet siden det fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1947, to av dem kun over staten.

(ANB)