Mangler gravplasser for muslimer

Mange må begraves langt fra hjemkommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Få av landets kommuner har egne gravfelt for muslimer - eller har konkrete planer om å gjøre noe med problemet.

- Det er på høy tid at flere kommuner nå avsetter felt. Det er uforsvarlig å ikke ta tak i dette, sier kirkegårdskonsulent Helge Klingberg i Kultur- og kirkedepartementet til Aftenposten.

Han anslår at knappe 30 av landets 430 kommuner har egne gravfelt for muslimer. Dette fører til at muslimer blir tvunget til å gravlegge sine nærmeste langt utenfor hjemkommunen. Men det finnes unntak. På Skoger kirkegård i Drammen ligger over 60 muslimer gravlagt. Oslo, Skien, Arendal og Kristiansand har også fått egne gravfelt for muslimer.

I Drammen ble presset fra nabokommunene så stort at de for halvannet år siden sa nei til å gravlegge av muslimer fra andre kommuner, med unntak av Lier, som de har en avtale med.

- Muslimer må ha tilgang til gravplasser i nærheten av der de bor, mener kirkeverge Ivar Nygård i Drammen.

Muslimske gravferdstradisjoner krever at graven plasseres på en spesiell måte, og at den døde kan gravlegges innen et døgn etter dødsfallet. I tillegg ønskes det et egnet sted for den seremonielle vaskingen av den døde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.