Mangler gravplasser for muslimer

Mange må begraves langt fra hjemkommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Få av landets kommuner har egne gravfelt for muslimer - eller har konkrete planer om å gjøre noe med problemet.


- Det er på høy tid at flere kommuner nå avsetter felt. Det er uforsvarlig å ikke ta tak i dette, sier kirkegårdskonsulent Helge Klingberg i Kultur- og kirkedepartementet til Aftenposten.

Han anslår at knappe 30 av landets 430 kommuner har egne gravfelt for muslimer. Dette fører til at muslimer blir tvunget til å gravlegge sine nærmeste langt utenfor hjemkommunen. Men det finnes unntak. På Skoger kirkegård i Drammen ligger over 60 muslimer gravlagt. Oslo, Skien, Arendal og Kristiansand har også fått egne gravfelt for muslimer.

I Drammen ble presset fra nabokommunene så stort at de for halvannet år siden sa nei til å gravlegge av muslimer fra andre kommuner, med unntak av Lier, som de har en avtale med.

- Muslimer må ha tilgang til gravplasser i nærheten av der de bor, mener kirkeverge Ivar Nygård i Drammen.

Muslimske gravferdstradisjoner krever at graven plasseres på en spesiell måte, og at den døde kan gravlegges innen et døgn etter dødsfallet. I tillegg ønskes det et egnet sted for den seremonielle vaskingen av den døde.

Gravferdsloven skal nå revideres, slik at den blir mer tilpasset minoritetsgrupper. Foreløpig er arbeidet så vidt kommet i gang, og det er usikkert hvor omfattende endringene vil bli.

I dag anslår forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå (SSB) at mellom 0,3 og 0,6 prosent av dem som dør i Norge, har muslimsk bakgrunn.

(NTB)