Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangler kompetanse - ikke lover

- Vi trenger ikke flere lover mot tvangsekteskap. Vi trenger mer kompetanse, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil forhindre tvangsekteskap ved å heve aldersgrensen for å hente ektefeller hjem til Norge til 21 år i den nye Utlendingsloven. Inspirasjonen henter han fra Danmark, som har 24-årsgrense. Tanken er at det er lettere å stå imot når man blir eldre, og at ungdomstida skal brukes til skolegang, språk, å bli mer selvstendig og videre integrering.

Leder for kriminalavsnittet ved Drammen politistasjon  mener derimot at vi har de lovene vi trenger - det er kompetansen vi mangler.

- Aldersgrense er et sidespor og en litt lettvint vei å gå, sier leder for kriminalavsnittet ved Drammen politistasjon Nina Bjørlo til Dagbladet.no. Hun mener at man heller bør satse på bedre kunnskap og kompetanse om tvangsekteskap.

- Vi har de juridiske redskapene til å gripe inn mot tvangsekteskap, men vi mangler kompetansen, sier Bjørlo.

Bare to dømt på tre år

Norge var det første landet i verden til å kriminalisere tvangsekteskap, men på tre år foreligger det bare en dom og to straffesaker. Begge under ledelse av Bjørlo. Dermed er politiet i Drammen er de eneste i landet som har tatt ut tiltale om tvangsekteskap.

- I begge sakene måtte vi sende jentene til Sverige for å gi dem beskyttelse og kompetent hjelp. I Norge hadde ikke hjelpeapparatet noe egnet sted for oppfølging, sier Bjørlo til Dagbladet.no.

De to jentene var begge utsatt for vold og drapstrusler fra fedre og brødre for å inngå ekteskapene familien hadde tvunget:

MÅTTE SENDE JENTER TIL SVERIGE: I to straffesaker måtte politiet sende tvangsekteskap-ofre til Sverige fordi man ikke hadde kompetansen i Norge. Det forteller lederen for kriminalavsnittet ved Drammen politistasjon Nina Bjørlo (bilde) til Dagbladet.no. Foto: RAVEL SPARBY
MÅTTE SENDE JENTER TIL SVERIGE: I to straffesaker måtte politiet sende tvangsekteskap-ofre til Sverige fordi man ikke hadde kompetansen i Norge. Det forteller lederen for kriminalavsnittet ved Drammen politistasjon Nina Bjørlo (bilde) til Dagbladet.no. Foto: RAVEL SPARBY Vis mer

* En 17 år gammel jente ble tvangsgiftet under sommerferie i Irak, etter å ha blitt drapstruet av både faren og broren.

Faren er dømt til 2 1/2 års fengsel og broren 2 års fengsel, i det som var den første dommen mot ulovlig tvangsekteskap i Norge.

* En 16 år gammel jente ble tvangsgiftet under sommerferie i Irak. Etterpå rømte jenta og politiet i Drammen vet ikke hva som har skjedd med henne.

Faren er siktet for ulovlig tvangsgifting, og politiet har innstilt overfor statsadvokaten at det reises tiltale mot ham.

Kan for lite

Tidligere i år meldte VG at to tusen jenter av utenlandsk opprinnelse, bosatt i Norge, er blitt tvangsgiftet de siste to årene.

- Politiet og det offentlige kan for lite om æresrelatert vold. Mens man i Sverige har bevilget over 180 millioner kroner til å bekjempe denne typen vold - finnes det i Norge ikke noe apparat for å ta seg av ungjenter som trues med drap hvis de nekter å gifte seg, sier Bjørlo.

I dag gjøres mesteparten av innsatsen mot tvangsekteskap av organisasjoner og privatpersoner, med offentlig støtte.

image: Mangler kompetanse - ikke lover

Det var under et åpent møte om tiltak mot tvangsekteskap i regi av AUF at kriminalsjefen presentere erfaringene fra Drammen.

En annen som deltok på møte var Farwha Nielsen fra Landsorganisationen for kvinnekrisecentre i Danmark. Hun fortalte om de danske erfaringene med tvangsekteskap og aldersgrense.

Tidligere i dag deltok hun på et nettmøte med Dagbladet.nos lesere. Da sa hun at «24 års-regelen har mange alvorlige konsekvenser for både vanlige borgere og spesielt borgere med minoritetsbakgrunn. For det første har lovgivningen ikke stoppet praksisen. Mange foreldre tvinger fortsatt deres barn til å bli gift og mange av de unge, spesielt jenter, blir eksportert ut fra Danmark og til deres hjemland.»