India

Mangler medisiner til dødelig covid-sopp

Flere stater i India rapporterer om mangel på medisinen som skal bekjempe den dødelige covid-soppen.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den sjeldne infeksjonen mucormycosis, også kjent som «black fungus» oppdages hos stadig flere som har gjennomgått en coronavirusinfeksjon advarer Indiske helsemyndigheter ifølge CNN.

Covid-soppen påvirker oftest bihuler og lunger, ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt.

Sykdommen er ikke smittsom, men kan være dødelig for personer med nedsatt immunsystem. Noe mange har etter en gjennomgått coronainfeksjon.

Så langt har India registrert om lag 2000 mennesker som har fått soppinfeksjonen og tallet øker drastisk fra dag til dag.

- Vi får i snitt 100 nye tilfeller hver eneste dag, sier doktor Tatyarao Lahane som jobber i det indiske helsedepartementet til CNN.

Mangler medisinen

Tilfellene er spredt over flere stater i landet. Rajasthan har erklært soppen for en epidemi og har sammen med statene Haryana og Telangana rapport sykdommen som «meldepliktig». De to sistnevnte statene rapportere om henholdsvis 115 og 150 tilfeller av soppinfeksjonen i statene.

Medisinen, som nå er svært ettertraktet i disse statene, heter amphotericin B. På grunn av det overraskende antallet tilfeller har statene hatt for lite av denne medisinen, skriver CNN.

BEHANDLES: En Covid-19-pasient behandles for den dødelige covid-soppen på NSCB-sykehuset i Jabalpur. Foto: AFP
BEHANDLES: En Covid-19-pasient behandles for den dødelige covid-soppen på NSCB-sykehuset i Jabalpur. Foto: AFP Vis mer

- Det er veldig få stater der det ikke er pasienter med sykdommen og mange stater har søkt om mer tilgang på medisinen, sier Indias helseminister Rajesh Tope.

Delstaten Gujarat har søkt om 100 000 nye doser av medisinen og advarer mot en hurtig økning av tilfeller av sykdommen.

Statsråd Mansukh Mandaviya, som har ansvaret for blant annet kjemikalier i den Indiske regjeringen, skrev på Twitter tidligere denne uka at India jobber med å dekke behovet for medisinen.

- Vi har allerede forbedret tilgangen på Amphotericin B, men for øyeblikket står vi overfor en plutselig økning i etterspørselen. La meg forsikre dere om at vi er forpliktet til å flytte himmel og jord for å gjøre medisinen tilgjengelig for trengende pasienter, skriver Mandaviya.

- En tsunami

Mucormycosis kan oppstå ved inhalering av eller kontakt med spesifikke soppsporer som finnes i lufta og i jorda - særlig i råtnende organisk materiale. I tillegg til bihuler og lunger, kan infeksjonen også sette seg på huden og i hjernen.

Til Times of India forteller flere leger at de tror mucormycosis kan trigges av steroidene som brukes i behandling av alvorlig syke coronapasienter. Totalt fire steroider har fått grønt lys av WHO.

- Vi ser en tsunami av mucormycosis, som truer med å ta livet av pasienter som har overlevd covid-19. Den voldsomme bruk av steroider under pandemien må bremses, sier øre-nese-hals-spesialist Navin Patel til avisa.

Spesialist på infeksjonssykdommer, Atul Patel, har studert totalt 270 pasienter med påvist infeksjon. Han trekker fram diabetes og steroidbruk som de høyeste risikofaktorene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer