Mangler narkose - utsetter henrettelser

Amerikanske fengsler har ikke nok tipopental.

DØDENS ROM Mange fengsler i USA har for lite narkose til å gjennomføre planlagte henrettelser. Foto: Dagbladet
DØDENS ROM Mange fengsler i USA har for lite narkose til å gjennomføre planlagte henrettelser. Foto: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Amerikanske fengsler har ikke nok av narkosemiddelet tiopental til å gjennomføre de planlagte henrettelsene. Flere blir derfor utsatt til neste år.

Amerikanske fengsler bruker tiopental i den dødelige blandingen som brukes for å henrette dødsdømte fanger.

Men Hospira, som er det eneste farmasøytiske selskapet som lager middelet, har ikke produsert det siden mai, skriver WBTV News.

Problem ved produksjonen - Dette er et narkosemiddel som blir brukt på sykehus, og det er ikke ment for dødsstraff, sier Dan Rosenberg, en talsmann fra Hospira.

Men det er ikke av ideologiske grunner at selskapet ikke kan levere. Ifølge Rosenberg er det et problem ved produksjonen som har ført til at narkosemiddelet er blitt en mangelvare.

Skjer ikke før 2011 Selskapet trodde i første omgang at problemet skulle være løst innen september.

- Vi jobber for å få det tilbake på markedet, og det venter vi at skjer innen 2011, sier Rosenberg.

- Har ikke nok I delstaten Kentucky har guvernøren kunngjort at han bare har mulighet til å signere en av tre henrettelser som ligger til godkjenning.

- Vi har bare nok tiopental til én henrettelse, og dosen har holdbarhet til 1. oktober i år, sier guvernøren Steve Beshear i en uttalelse.

Gregory Wilson som har ventet på sin henrettelse i 22 år, blir henrettet 16. september med delstatens siste dose. Wilsons medfanger Ralph Baze og Robert Foley får dermed innvilget en utsettelse av straffefullbyrdelsen.

I likhet med Kentucky har Oklahoma bare nok til én henrettelse - selv om de har planlagt å gjennomføre to i midten av oktober.

Ingen utsettelser i Texas Over ti amerikanske delstater praktiserer dødsstraff regelmessig. Texas og Ohio er de mest aktive med henholdsvis 16 og seks henrettelser hittil i år.


For å falle i søvn I motsetning til flere andre delstater, sier myndighetene i Texas at de ikke skal utsette noen henrettelser foreløpig.

- Vi har planlagt to henrettelser i nær framtid, og vi har forsyninger nok til å gjennomføre dem, sier Michelle Lyons, en talskvinne for fengselsmyndighetene i Texas. Hun vil ikke opplyse om de har ytterligere doser tilgjengelig.

Én dødelig dose Under en henrettelse får den aktuelle fangen tre injeksjoner. Først får den dødsdømte en dose med tiopental for å falle i søvn. Deretter får fangen en dose med et annet medikament som lammer musklene og til slutt en dose med et siste medikament som stanser hjertet.

To stater, Ohio og Washington, innførte i fjor en ny metode der de kun benytter seg av én injeksjon tiopental, men med en langt større og dødelig dose. Kritikere hevder at den nye metoden fører til at det tar opp til tre ganger så lang tid før fangen dør, som ved den gamle metoden.

(NTB)