Mangler politisk vilje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem år etter at det fusjonerte Nasjonalmuseet for kunst ble opprettet, er utsiktene til nybygg på Tullinløkka i Oslo høyst uklare. Staten har rett nok kjøpt opp eiendommer som vil være helt nødvendige for at Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet skal få tilfredsstillende lokaler. Men ennå er det uklart om det blir plass for samlingene i Kunstindustrimuseet. Det eneste som bygningsmessig nå synes klart, er at arkitektursamlingene blir i nyoppusset hus på Bankplassen.

Dagbladets reportasjer om situasjonen denne uka, har vært bedrøvelig lesning for alle som ønsker en løsning for museet. Mens direktør Allis Helleland stadig beholder optimismen og håper og tror at nye bygg skal stå ferdig til grunnlovsjubileet i 2014, gir statsråd Trond Giske ingen løfter. Når han uttaler seg, virker det som om han er nokså uinteressert i hele saken. Han viser til at det foregår en prosess. Men en politisk prosess trenger politisk vilje for at den skal bli gjennomført. Når statsråden sier at «hvor fort museet blir bygget, kommer (…) an på blant annet budsjettet og slike ting», så fraskriver han seg selv en pådriverrolle i prosessen.

Problemet for statsråd Giske og det politiske miljø er at samlingen på Tullinløkka forutsetter to store byggeprosjekter, ett for Nasjonalmuseet for kunst og ett for Historisk Museum ved Universitetet i Oslo som må flytte ut fra Tullinløkka for å gi plass til samtidskunsten. At Historisk Museum ligger under en annen statsråd, gjør ikke utfordringen mindre. Det er under alle omstendigheter snakk om milliardinvesteringer.

Ingen av de involverte institusjonene kan være tilfreds med at byggesaken ligger og driver. Imens forfaller bygningene og blir mindre og mindre tidsmessige. Tullinløkka, midt i landets hovedstad, likner mest av alt en ørken, der heller ikke den luftskipaktige kunsthallen pynter nevneverdig opp. Allis Helleland har sannelig en stor oppgave som både skal ha ansvar for kunstmuseets daglige drift, skaffe nye midlertidige magasinarealer og beholde visjonen om et museumsbygg innen 2014.