- Mangler tiltak for «verstingene»

- Vi trenger tiltak som øker foreldrenes omsorgskapasitet, og tiltak som tar tak i barnas psykososiale belastninger, sier Elvis Nwosu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er leder for Fagforbundet til Barne- og familieetaten i Oslo kommune, der de barnevernsansatte er organisert. Han er også prosjektleder i et prosjekt som bruker mestringsaktiviteter for å fange opp ungdom rundt det rusbelastede Eika-miljøet og Oslo sentrum. I tillegg har han i mange år vært juridisk verge for Birman (17), som kom til Norge fra Somalia som 12-åring med broren sin.

I dag er Birman stemplet «versting» og blant de yngste innsatte i Oslo kretsfengsel.

- Fengselet blir til slutt en fast ramme for de såkalte verstingene. Atferden deres går utover vanlige borgere, for atferden deres blir tøffere og tøffere. Til slutt er det ikke lenger en barnevernssak, men en straffesak.

  • Mellom 80 og 90 prosent av barneranerne i Oslo har ifølge politiet minoritetsbakgrunn. De fleste somalisk. Politiet regner med at det er mer enn hundre barneranere i Oslo, noe som gjør store utslag på ransstatistikken.

Nwosu hevder at ungdom med minoritetsbakgrunn utgjør 60- 70 prosent av brukerprofilene av andrelinjes barnevern i Oslo. Mange av dem er enslige mindreårige han har møtt på sine vandringer i Oslos nattegater.

- Mange av dem sliter med integreringsproblemer i familier som også sliter med integreringsproblemer. De som ikke mestrer samfunnet og skolen, mangler vi i dag metode og tiltak for å fange opp. Integrasjonspolitikken fungerer ikke når det gjelder å skape mestringsstrategier for dem som faller utenfor, sier Nwosu.

- Vil du kalle denne mangelen på tiltak for offentlig diskriminering?

- Nei, men vi har ingen metoder som virker for å hindre at disse barna ender opp som «verstinger». Metodene vi har, er basert på vestlig kultur, men disse barna kommer fra andre kulturer. Mange av barneranerne har bakgrunn som enslige mindreårige. De har psykososiale belastninger og traumer i bagasjen, som fagfolk må fange opp i tide. Det er en skrikende mangel på folk med innvandrerbakgrunn som har barnevernsfaglig utdanning.

FUNGERER IKKE: - Integrasjonspolitikken fungerer ikke når det gjelder å skape mestringsstrategier for dem som faller utenfor, sier Elvis Nwosu, som er verge for ransdømte Birman (17).