Mangler tolk - terrormistenkte kan bli løslatt

De to lederne av separatistbevegelsen GAM som er arrestert i Sverige mistenkt for terrorhandlinger i Indonesia, kan snart bli løslatt fordi svenskene ikke får tak i tolker som forstår bevismaterialet mot dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske påtalemyndigheten har store problemer med å finne en tolk som kan oversette det omfattende bevismaterialet, skriver avisen Dagens Nyheter torsdag.

Svensk politi pågrep to antatte topplederne av GAM, Bevegelsen for et fritt Aceh, tirsdag morgen, og ransaket huset til en tredje leder.

Aceh-provinsen ligger helt nord på øya Sumatra og har rundt 5 millioner innbyggere.

Sjeldent språk

- Vi har store vanskeligheter med å finne en tolk selv om vi leter utenfor Sveriges grenser. Vi må i tillegg finne en tolk som ikke har tatt side i konflikten, heter det fra den svenske påtalemyndigheten.

Dokumentene som ble beslaglagt er skrevet på achinesisk, et språk som snakkes av rundt 2 millioner mennesker.

Påtalemyndigheten har frist til klokken 12 fredag med å legge fram beviser mot de to mistenkte. Hvis ikke må de løslates.

Ikke terrororganisasjon

Den London-baserte, indonesiske menneskerettsorganisasjonen Tapol mener det er rart at indonesiske myndigheter beskylder GAM for terror. Organisasjonen står ikke på USAs eller FNs liste over terrororganisasjoner.

Fredsforhandlinger mellom Indonesias regjering og GAM brøt sammen i fjor etter at Indonesias regjering stilte GAM overfor et ultimatum. Store indonesiske militære styrker gikk deretter inn i det olje- og gassrike området.

Den USA-baserte menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch anklaget i en rapport i desember Indonesias militære for å føre en kamp med bruk av målrettede likvidasjoner, bortføringer og tortur. Regjeringen i Jakarta svarte med å si at Human Rights Watchs var dårlig informert og at rapporten var ensidig.

(NTB)