Mangler utstyr til å hjelpe Tyrkia

Tyrkia har bedt Norge om spesialfly til å slokke en brann jordskjelvet utløste i et oljeraffineri. Men oljelandet Norge har ikke slikt utstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tyrkia har konkret bedt oss om to ting; lete- og redningsmannskaper og fly og helikoptere som med spesialutstyr kan hjelpe til med slokkingen av brannen i oljeraffineriet, sier pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad i Utenrikdsdepartementet til Dagbladet :på nettet.

Det første ønsket er allerede etterkommet. 3 mann og 8 hunder med spesialtrening i å lete i ruiner drar ned så fort det blir ordnet flytransport. Luftforsvaret regner med å få et Hercules-fly på vingene i løpet av dagen. Flyet vil bli stilt til disposisjon for tyrkiske hjelpemannskaper.

Men det andre ønsket er vanskeligere å etterkomme for oljelandet Norge.

Spesialfly som kan slokke branner i oljeinstallasjoner er vanskelig å skaffe på så kort varsel.

- Vi leter, men det er vanskelig, sier Kaarstad.

Bruker ikke fly

Fagfolk Dagbladet har vært i kontakt med påpeker at bruk av fly og helikoptere til slukking av branner i raffinerier er både farlig og lite effektivt. Derfor er det meste av utstyret i Norge landbasert. Direktoratet for Brann- og Eksplosjonsvern har riktignok sagt ja til å stille sitt helikopter for slokking av skogbranner til disposisjon, men fraråder at det blir brukt i en oljebrann.

- Skal du få tilført nok vann ved en slik brann trenger du 100 til 150 helikoptere, sier brannsjef Bjørn Forsell ved Statoil Mongstad til Dagbladet :på nettet.

Men Norge har en nødberedskap for alvorlige branner i industrien, det såkalte RFGA-samarbeidet. Bedriftene stiller med spesialutstyr, og Luftforsvaret med Hercules-fly.

- Norske bedrifter har den typen utstyr som trengs, men det eksisterer ingen beredskapsplaner for å sende det til utlandet, sier tilsynssjef Bjørn Jacobsen i Næringslivets Sikkerhetsorganisasjon.

Sender sykehus

I tillegg ble det i formiddag klart at Røde Kors med støtte fra UD kjøper et nytt feltsykehus til 8 millioner kroner for å sende i Tyrkia. Med på lasset følger et team på ca. 12 personer, og det fullt utstyrt kirurgisk sykehuset med 100 sengeplasseer vil sendes i løpet av to dager, bekrefter Anne D. Nilsen i Norges Røde Kors.

TIL TYRKIA: Luftforsvarets Hercules-fly er snart på vingene med hjelp til jordskjelvrammede Tyrkia.