Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mangler vann - stenger atomreaktorer

Hetebølgen har ført til dødsfall, skogbranner og tørke. Lite vann fører nå til at flere atomreaktorer stenges. Det påvirker strømprisen.

DYRERE STRØM: Strømmen i Norge blir dyrere når atomreaktorer i Europa stenges, forteller NVE. Allerede har vi vinterpriser som følge av lite vann i vannkraftverkene her til lands. Dette atomkraftverket ligger i Frankrike. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DYRERE STRØM: Strømmen i Norge blir dyrere når atomreaktorer i Europa stenges, forteller NVE. Allerede har vi vinterpriser som følge av lite vann i vannkraftverkene her til lands. Dette atomkraftverket ligger i Frankrike. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomkraftverk er en av verdens største kilder til strøm som ikke slipper ut enorme mengder karbondioksid. Den har imidlertid en bakside: Kraftverkene krever enorme mengder vann.

Det har kommet svært lite nedbør i Norge og i resten av Europa i sommer. Det har ført til at flere atomkraftverk har sett seg nødt til å stoppe deler av produksjonen av strøm eller produsere langt mindre enn de pleier, skriver Quartz.

Franske EDF stengte til sammen fire atomreaktorer fordelt på tre kjernekraftverk lørdag, svenske Vattenfall stengte en av to reaktorer forrige uke og i Finland, Tyskland og Sveits produserer de langt mindre strøm enn normalt.

Varmen som har preget Norge og Europa de siste to månedene har også ført til at vannet har blitt varmere. Vannet som normalt blir brukt til nedkjøling, er nå for varmt til å brukes. Dette er også en av grunnene til at reaktorer i enkelte atomkraftverk stenges, skriver Quartz.

AVKJØLENDE: Barn i Paris kjøler seg ned i fontenen. Temperaturer opp mot 40 grader var forventet tirsdag, ifølge Meteo France. Foto: Michel Euler / AP / NTB Scanpix
AVKJØLENDE: Barn i Paris kjøler seg ned i fontenen. Temperaturer opp mot 40 grader var forventet tirsdag, ifølge Meteo France. Foto: Michel Euler / AP / NTB Scanpix Vis mer

Påvirker Norge

- Det at atomreaktorer stenges vil føre til at prisen går litt opp. Vi er koblet sammen med det nordiske og europeiske kraftmarkedet, og ting som skjer der påvirker oss også, sier seksjonssjef Vegard Willumsen i NVE.

Willumsen forteller at strømprisen i Norge har ligget på rundt 50 øre pr. kilowattime. Siden det er meldt regn, er prisen nå litt lavere enn den har vært.

- Likevel er det fortsatt vinterpriser sier seksjonssjefen og forteller at markedet har hatt en forvetning om at atomreaktorer stenges og at prisøkningen ikke vil være enorm eller komme som et sjokk.

Hetebølge

Hetebølgen som har herjet Europa avtar sakte, men sikkert og nå er det betydelig lavere temperaturer enn det var forrige uke.

Likevel får verken Europa eller Norge det kjølig helt ennå.

Nå strekker ekstremvarmen seg også inn mot sørligere deler av Sverige. Der vil det blir oppimot 30 grader tirsdag. Her i Norge er vi litt skjermet for varmen.

Det ser derimot ikke ut til at det blir noe særlig med nedbør med det første.

- Toppen var på lørdag, så det verste har gitt seg. Det er fortsatt høye temperaturer, særlig i Spania og Portugal, men også Øst-Europa som fortsatt har godt over 30 grader, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen til Dagbladet.

Selv om ikke heten fra Sverige vil skli over til oss, forteller statsmeteorologen at vi også kan merke det i morgen både Østafjells og i Nord-Norge.

Varmerekord

Blant de aller varmeste stedene forrige uke og utover helga, var Portugal og Spania.

HETEBØLGEN: Slik ser Europa ut i dag, 7. august. Portugal og Spania har fortsatt de høyeste temperaturene. Foto: Tropical Tidbits / Severe Weather Europe
HETEBØLGEN: Slik ser Europa ut i dag, 7. august. Portugal og Spania har fortsatt de høyeste temperaturene. Foto: Tropical Tidbits / Severe Weather Europe Vis mer

Lisboas 37 år gamle varmerekord ble slått da temperaturen i den portugisiske hovedstaden nådde 44 grader lørdag. Det opplyser portugisiske meteorologer søndag. Den gamle rekorden lød på 43 grader og er fra 1981.

Den høyeste temperaturen ble imidlertid målt i Alvega sentralt i landet. Der er det målt 46,8 grader, men en ny landsrekord på over 47,4 grader, er det altså ikke.

Som følge av svært tørre forhold, har store skogbranner i Portugal oppstått. Minst 24 mennesker er skadd i en skogbrann i Algarve sør i landet, ifølge lokale medier.

Spania har også fått kjenne på ekstremvarmen. Der har fem personer mistet livet i heteslag i den nordøstlige provinsen Tarragona.

Lenger nord går Frankrikes myndigheter ut med en advarsel til innbyggere i forbindelse med den kraftigste hetebølgen siden 2003.

Lørdag opprettet Spania farevarsel for varme i 37 av 52 provinser - branner truer flere steder, opplyser NTB.

De neste dagene er det også ventet temperaturer over 30 grader så langt nord som Sverige, Storbritannia og Tyskland. I Sverige ventes temperaturene å nå 39 grader i midten av denne uka.

OPPDRAG VANNMANGEL: Lite nedbør og varmt vær har ført til at vannreservoarene til de beitende dyrene i Alpene nærmest tørker ut. Den sveitsiske brannbrigaden har funnet en kreativ løsning. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Unormalt varmt i Norge

Uansett hvor man befinner seg, må man ta noen forholdsregler i den ekstreme varmen.

– For friske folk er det ikke uforsvarlig å oppholde seg på steder der det er så varmt, men man må ta en rekke forholdsregler, forteller lege Gunnar Hasle fra Reiseklinikken.

– Drikk nok vann, innta nok salt, hold deg i skyggen når du kan og ikke anstreng deg for mye, rådgir han.

Den norske sommeren har vært preget av flere værrekorder med unormalt lite nedbør og tørkekrise.

Månedstemperaturen for hele landet lå 4,3 grader over normalen. Dette er sammen med 2014, den varmeste juli registrert i Norge i serien som går tilbake til 1900. Det kommer fram i METs klimatologisk månedsoversikt for juli 2018.

Østlandet har hatt den varmeste julimåned registrert med 5,3 grader over normalen, ifølge oversikten.

Agder har hatt den nest varmeste juli, mens Vestlandet har hatt den fjerde varmeste og Trøndelag og Nord-Norge den femte varmeste juli registrert siden 1900.

Sveriges høyeste topp smeltet

Sveriges høyeste punkt er ikke lenger det høyeste – grunnen er høye temperaturer over lang tid, skriver SVT.

Kebnekaises sørlige topp har vært kjent for å være landets høyeste topp. Nå viser det seg at mye av isen på toppen har smelta rekordfort på sommerhalvåret. Etter nye målinger på søndag måler nå toppen 50 centimeter lavere enn nord-toppen, som derfor nå har fått tittelen «Sveriges høyeste topp».

Sør-toppen har vanligvis blitt beregnet til å være 2101 meter over havet. Den nordlige toppen som er fast fjell, måler 2097 m.o.h.

HISTORISK: Her måler Gunhild Ninis Rosqvist Sveriges daværende høyeste punkt, Kebnekaises sørlige punkt. Foto: Carl Lundberg / Stockholm University / AFP PHOTO / NTB Scanpix
HISTORISK: Her måler Gunhild Ninis Rosqvist Sveriges daværende høyeste punkt, Kebnekaises sørlige punkt. Foto: Carl Lundberg / Stockholm University / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

– At Sveriges høyeste topp smelter, har en sterk symbolsk verdi. Betydningen av miljøet kan ikke være så stor at en topp er høyere enn den andre, men dette betyr at isbreene smelter ned, og det er selvfølgelig viktig, sier Per Holmlund til den svenske statskanalen.

Målingene har pågått siden 1880. Sverige har hatt en historisk varm sommer, faktisk den varmeste på 260 år, ifølge Aftonbladet.

Ekstremt varmt er det også i havet. Ifølge Severe Weather Europe er blant annet Østersjøen veldig varm akkurat nå. Temperaturer på rundt 24-26 grader i den sørlige halvdelen, og opp mot 23 grader i nord.

Hele havet er mer enn fire grader varmere enn normalen. Til og med Nordsjøen er omtrent to til fire grader varmere enn vanlig, skriver nettstedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!