TILTALT: (f.v. øverst) Aamer Asghar, Mohammad Adris Shafi, Asim Sharif og Adil Boujedain er alle tiltalt for forsettlig drap etter det blodige overfallet på 52-åringen Mohammad Arshad på Manglerud i fjor. I dag starter rettssaken mot tre av dem i Oslo tingrett, mens Aamer Asghar ennå er på rømmen i Pakistan. Foto: POLITIET / DANIEL LAABAK
TILTALT: (f.v. øverst) Aamer Asghar, Mohammad Adris Shafi, Asim Sharif og Adil Boujedain er alle tiltalt for forsettlig drap etter det blodige overfallet på 52-åringen Mohammad Arshad på Manglerud i fjor. I dag starter rettssaken mot tre av dem i Oslo tingrett, mens Aamer Asghar ennå er på rømmen i Pakistan. Foto: POLITIET / DANIEL LAABAKVis mer

Manglerud-drapet: - Nå vil de ha svar på hvorfor faren og ektemannen ble drept

Familiemedlemmer av offeret vil følge hele rettssaken i Oslo tingrett. De tiltalte nekter for at de mente å drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot tre gjengmeddlemmer som er tiltalt for forsettlig drap på restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo i 2013, eller medvikrning til dette.

Arshad, som ikke var knyttet til kriminalitet, ble etter alt å dømme et helt uskyldig offer for gjengmedlemmer som i utgangspunktet var ute etter å skade sønnen hans. Motivet framstår som en bagatellmessig konflikt mellom den aktuelle sønnen og enkelte av de tiltalte. 

Da retten ble sett i dag, så de tre mennene ned i bakken da den rystende tiltalen ble lest opp. Ingen erkjenner straffskyld for drap, men flere har varslet at de vil erkjenne legemsbeskadigelse eller medvirkning til dette.

Sønnene i retten En rekke av de nærmeste pårørende er i dag til stede i retten. Noen av Arshads sønner har planlagt å følge hele hovedforhandlingen, for å forsøke å få svar på hvorfor faren deres ble slått i hjel ute på gata like ved hjemmet deres mens han var på vei hjem fra jobb.

- Flere av brødrene kommer til å følge rettssaken. I den grad man kan forberede seg på en slik rettsprosess, er de innforstått med at det vil bli en stor følelsesmessig belastning, sier familiens bistandsadvokat Vibeke Knapstad til Dagbladet.

Arshad-familien fikk livet snudd på hodet da de på Ullevål sykehus natt til 28. september 2013 fikk meldingen om at 52-åringens liv ikke hadde stått til å redde da han ble funnet i en blodpøl på Manglerud.

-  Familien er fremdeles sterkt preget etter drapet. Hendelsen har endret livene deres i stor grad, sier Knapstad.

Alle de tre mennene på tiltalebenken har endret forklaringer underveis i saken. De pårørende håper nå at noen av gjengmedlemmene vil velge å fortelle sannheten i retten.

- Det viktigste for de etterlatte er å få svar på hva som skjedde med faren og ektemannen og hvorfor han ble drept. De håper på en rettferdig rettergang der de får svar på de spørsmålene de har, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Fulgte etter bilen 28. september 2013 hadde Arshad vært på jobb hele kvelden på den ene puben han drev, Waldemars Café på St. Hanshaugen, før han overlot stengingen til ansatte, ringte kona om at han var hjemme om en halvtime, og satte seg i bilen. 

Etter det Dagbladet erfarer skal gjengmedlemmene allerede ved Waldemars Café ha holdt oppsikt med bilen, som ofte ble disponert av Arshads sønn. Da 52-åringen kjørte hjemover, fulgte angriperne etter gjennom Oslo sentrum og hele den rundt åtte kilometer lange kjøreturen østover mot Arshads bolig på Manglerud. Etter at han hadde parkert bilen i gata et lite stykke fra huset, slo gjerningsmennene til og overfalt ham bakfra.

Obduksjonen tyder på at Arshad ble slått sju ganger i hodet, der de dødelige skadene trolig ble påført med en skiftenøkkel. Et av de første slagene var i seg selv så alvorlig at mye av den videre volden trolig ble påført 52-åringen mens han var bevisstløs og lå på bakken.

Noen av de tiltalte skal ha forklart at slagene aldri var ment å ramme hodet, men at de selv ble så blendet av pepperspray-bruken at de kan ha mistet kontroll på hvor de rammet.

Planlagt angrep
Politiet har regnet Adil Boujedain (29), som en hovedmann fordi han trolig tok initiativet til angrepet. Ifølge tiltalen skal han ha blitt sittende i bilen på åstedet. 

Ifølge påtalemyndigheten var det Mohammad Adris Shafi (31), Aamer Asghar (29) og Asim Sharif (28) som utstyrte seg med slagvåpen og pepperspray og sto for selve volden.

«(...) etter forutgående avtale om voldsutøvelse og/eller i felleskap, angrep de Mohammad Arshad bakfra og drepte ham. Arshad ble sprayet med pepperspray, slått gjentatte ganger bl.a. i hodet med et økseskaft og/eller fastnøkkel», heter det i tiltalen mot de tre.

Alle de fire mennene er tiltalt for forsettlig drap, men Aamer Asghar er ennå på rømmen, etter alt å dømme i PakistanDe tre mennene som i morgen skal på tiltalebenken nektet lenge for å ha noe med drapet å gjøre, men innrømmet etterhvert deler av selve volden og at de hadde planlagt et angrep på offeret sønn. Alle nekter imidlertid for å ha ment å drepe noen.

- Min klient har erkjent å ha tatt del i det han mente skulle være en enkel irettesettelse, maksimalt en legemsbeskadigelse, og har aldri hatt i tankene at dette kunne ende med et drap, sa Adil Boujedains forsvarer, advokat Erik Dammen Stoltz, til Dagbladet da tiltalen ble tatt ut.

De tiltalte har i praksis vært i oslopolitiets søkelys siden de gikk på videregående skole, og har rulleblad som preges av grov vold og brutale ran. Tre av mennene har lenge vært i den indre kretsen i gjengen Furuset Bad Boys. Den fjerde, Aamer Asghar, var lenge en del av Young Guns, men har de siste åra vært regnet som en «frilanser» med venner og kontakter på tvers av de kriminelle norskpakistanske miljøene. 

- USKYLDIG OFFER: Ifølge statsadvokaten tyder alt på at Mohammad Arshad ble et uskyldig offer for gjengmedlemmer som egentlig skulle angripe en av sønnene hans. Foto: PRIVAT
- USKYLDIG OFFER: Ifølge statsadvokaten tyder alt på at Mohammad Arshad ble et uskyldig offer for gjengmedlemmer som egentlig skulle angripe en av sønnene hans. Foto: PRIVAT Vis mer