- Manglet dømmekraft og ryggrad

Avgåtte Alberto Gonzales får hard medfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Han manglet uavhengighet, han manglet dømmekraft og han manglet ryggrad til å si nei til Karl Rove, sier majoritetsleder i senatet, Harry Reid, ifølge AP.

Alberto Gonzales, USAs svært omstridte justisminister, trakk seg tidligere i dag

Avgjørelsen blir møtt med glede blant sentrale demokratiske ledere og lettelse blant flere republikanere.

– Alberto Gonzales var aldri riktig mann for denne jobben. Men denne avgangen er ikke slutten på denne historien. Kongressen må komme til bunns i dette og følge faktaene dit de leder: Til det hvite hus, sier Harry Reid.

Gonzales har vært under hardt press i lang tid, og en rekke senatorer, også innenfor de republikanske rekkene, har krevd hans avgang.

Bråket rundt Gonzales begynte med at åtte føderale statsadvokater fikk sparken i fjor høst, uten nærmere begrunnelse. Begrunnelsen som ble gitt var at de gjorde en dårlig jobb. Men statsadvokatene blir løpende vurdert, og «karakterboka» til de fleste av dem var helt i orden.

Gonzales er en nær venn av George W. Bush, og har jobbet tett med ham siden 1994. Han er blitt kraftig kritisert for å ha gitt presidenten mer makt.

President Bush tok Gonzales i forsvar i dag:

GIKK AV: Her forlater Alberto Gonzales talerstolen etter at han gikk av som justisminister tidligere i dag. Foto: AP/Scanpix
GIKK AV: Her forlater Alberto Gonzales talerstolen etter at han gikk av som justisminister tidligere i dag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

– Alberto Gonzales er en mann med integritet, sømmelighet og prinsipper. Etter måneder med urettferdig behandling som har skapt en skadelig distraksjon for justisdepartementet, bestemte Gonzales seg for å trekke seg og det aksepterer jeg. Det er trist at vi lever i Ei tid da en talentfull og ærefull politiker som Alberto Gonzales er hindret fra å gjøre viktig arbeid på grunn av at hans navn er trukket ned i søla av politiske grunner, sier president George W. Bush ifølge Reuters.

Den demokratiske presidentkandidaten John Edwards ga Gonzales mindre ære.

– Bedre seint enn aldri, er Edwards reaksjon etter at Gonzales trakk seg.

Andre demokratiske politikere er minst like krasse.

– Under Gonzales’ ledelse har justisdepartementet lidd under et lederskap som tillot justissystemet vårt til å bli korrumpert av politisk innflytelse, sier demokraten Patrick Leahy, leder i justiskomiteen i senatet.

Etter at Gonzales sparket åtte føderale statsadvokater i fjor høst, kom spekulasjonene om at de hadde fått sparken fordi de ikke var tilstrekkelig pågående når det gjaldt å iverksette etterforskninger mot framtredende demokrater, at de var for pågående når det gjaldt å etterforske republikanere, og at de var lite lydhøre for signaler fra Justisdepartementet.

Statsadvokatene som fikk sparken er glade for at Gonzales nå har valgt å trekke seg.

– Dette er en god, god utvikling. Den neste justisministeren må forstå at hans lojalitet må være hos konstitusjonen og lovene, og at han noen ganger må si nei til presidenten, sier tidligere statsadvokat David Iglesias, en av statsadvokatene som Gonzales sparket, til Albuquergue Tribune.

- Manglet dømmekraft og ryggrad

– Det kommer ei tid da du ikke har respekt for Kongressen og det amerikanske folk og dine egne folk i departementet. Det er tida for å trekke seg, sier Daniel Bogden, en annen av statsadvokatene som fikk sparken.

Flere republikanere var helt enige i at det var riktig av Gonzales å trekke seg.

– Avgangen var uunngåelig. Han ble en distraksjon for justisdepartementet, sier republikaneren Pete Domenici, New Mexico-senator.

– Jeg takker Alberto Gonzales for jobben han har gjort for det amerikanske folk og ønsker ham vel i framtida, sier minoritetsleder i senatet, Mitch McConnel.

– Jeg har sagt lenge at jeg mener det ville være best for presidenten om han trakk seg, så jeg synes det er den riktige tingen å gjøre, sier den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Den kanskje største favoritten til å ta over som president i USA, demokratiske Hillary Clinton, håper at George W. Bush utnevner en justisminister «som respekterer lover og som vil tjene det amerikanske folk».

– Hans lojalitet lå hos presidenten og hans politiske agenda, ikke det amerikanske folk, sier New York-senatoren.

Les Dagbladet.nos Magasinet-artikkel om Alberto Gonzales: Avlytting, løgn og gallestein

DEMOKRAT: Harry Reid mener Gonzales manglet dømmekraft.
KRITISK: - Hans lojalitet lå hos presidenten og hans politiske agenda, ikke det amerikanske folk, sier Hillary Clinton.
TOMMELEN OPP: Bedre seint enn aldri, mener John Edwards.
DEN SOM EGENTLIG STYRTE? Karl Rove.
LETTET: - Han korrumpert justissystemet, sier Patrick Leahy.