Undersøkte bemanningen på Oslo-sykehjemmene:

Manglet sykepleiere på 1700 av vaktene

Sykepleierforbundet kartla den planlagte bemanningen og hvor mange som faktisk var på jobb i en to ukers-periode. - Triste tall, sier fylkesleder.

Høyt fravær: Torsdag viste en SSB-rapport at Norge vil mangle 28 000 sykepleiere i 2035. Nå viser ny undersøkelse at det er store forskjeller mellom planlagt og faktisk bemanning på Oslo-sykehjemmene. - Vi er midt inne i en krise, sier Oslo-byråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Høyt fravær: Torsdag viste en SSB-rapport at Norge vil mangle 28 000 sykepleiere i 2035. Nå viser ny undersøkelse at det er store forskjeller mellom planlagt og faktisk bemanning på Oslo-sykehjemmene. - Vi er midt inne i en krise, sier Oslo-byråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse utført av Sykepleierforbundet i Oslo viser at det er stor sykepleiermangel ved sykehjemmene i hovedstaden.

Tips oss

Har du erfaringer fra fra eldreomsorgen i Oslo? Da vil vi gjerne snakke med deg. Tips oss på:

ane.muladal@db.no
ronnaug.jarlsbo@db.no
camilla.hjelmeseth@aller.com

- Flere steder er bemanningen så dårlig at det er underlig at det går bra, sier Line Orlund, fylkesleder i Sykepleierforbundet i Oslo, til Dagbladet.

I løpet av en to uker lang periode tidligere i vår undersøkte forbundet bemanningen på private og kommunale sykehjem i Oslo.

Resultatene viser at det er stor forskjell mellom den planlagte bemanningen og hvor mange sykepleiere som faktisk er på jobb:

  • Av de drøyt 9600 planlagte sykepleiervaktene i to ukers-perioden, var 7900 av dem dekket av sykepleiere.
  • Det betyr at 1700 av vaktene, nesten 18 prosent, enten ble dekket av personer med lavere eller ingen helsefaglig kompetanse eller at de sto tomme.

På en av de undersøkte avdelingene sto 65 prosent av sykepleiervaktene tomme i de to ukene kartleggingen pågikk.

- Det var heller ikke uvanlig å finne avdelinger på sykehjem der 40 prosent av sykepleiervaktene sto tomme, sier Orlund.

Samtidig viser kartleggingen stor mangel på helsefagarbeidere og utstrakt bruk av ufaglærte:

  • 1700 av de 14 500 planlagte helsefagarbeidervaktene, nesten 12 prosent, var ikke besatt av helsefagarbeidere.
  • 2700 vakter skulle dekkes av ufaglærte assistenter i perioden, men undersøkelsen viser at hele 6032 av vaktene ble dekket av ufaglærte. Det er 3300, eller 121 prosent, flere enn det som var planlagt.
Bekymret for rekrutteringen: Fylkesleder i Oslo Sykepleierforbund, Line Orlund, frykter dagens lave bemanning og tidspress hindrer folk fra å søke seg til sykepleieryrket og eldreomsorgen. Foto: Privat
Bekymret for rekrutteringen: Fylkesleder i Oslo Sykepleierforbund, Line Orlund, frykter dagens lave bemanning og tidspress hindrer folk fra å søke seg til sykepleieryrket og eldreomsorgen. Foto: Privat Vis mer

Totalt viser undersøkelsen at sykepleiermangelen ved Oslo-sykehjemmene er mindre enn i fjor, da den i samme periode var 24 prosent.

Orlund sier nedgangen blant annet skyldes at tiltakene som har blitt satt inn ved «versting»-hjemmene, har lyktes.

Hun er likevel ikke oppløftet av resultatene.

- Noen av tiltakene fra i fjor har hjulpet, men nå er det andre sykehjem enn i fjor som sliter med bemanningen, sier hun.

- Sykepleierkrise

Torsdag la SSB fram en rapport som viser at Norge på landsbasis kommer til å mangle 28 000 sykepleiere i 2035. Samtidig viser NAVs bedriftsundersøkelse at det allerede var en underdekning av sykepleiere på 5500 i overgangen mellom 2017 og 2018.

- Vi er midt inne i en sykepleierkrise. Det er det ingen tvil om, sier Tone Tellevik Dahl, Oslos byråd for eldre, helse og arbeid, til Dagbladet.

Hun er glad for at tallene viser bedring fra i fjor, men sier det fremdeles er vanskelig å rekruttere og få tak i kvalifisert personell når det trengs.

Sykepleiermangelen var størst på dagvakter fra mandag til fredag. Undersøkelsen gir ikke svar på hvorfor vaktene står tomme.

Mangler 100 sykepleiere

Høyt sykefravær er en del av forklaringen, men ikke hele, mener Orlund.

- Vi har funnet ganske mange parkerte stillinger som av en eller annen grunn ikke er satt inn i turnusen. Det kan være fordi de er utlyst mange ganger uten at de har blitt besatt. Det kan også bety at det ikke finnes penger nok til å besette alle stillingene.

Totalt står 107 sykepleierårsverk ved sykehjemmene i Oslo ubesatt, ifølge Sykepleierforbundet. Dette er stillinger det er bevilget penger til, men som likevel ikke er besatt.

- Vårt inntrykk er at det ikke er nok penger til å drifte det de allerede har. Derfor må sykehjemmene holde årsverk ledige for blant annet å holde økonomien på plass, sier Orlund.

Orlund er bekymret for rekrutteringen av sykepleiere til eldreomsorgen og mener det er kommunens ansvar å legge til rette for at flere søker seg til eldreomsorgen.

Forlater yrket

- Tidligere har vi vært forsiktige med å gå ut med hvor ille bemanningssituasjonen er fordi vi er redde for at det vil hindre rekrutteringen. Men nå må kommunen innse at det faktisk må gjøres noe for å skape gode fagmiljøer på sykehjemmene.

Ifølge Sykepleierforbundet er mangel på godt fagmiljø en av grunnene til at sykepleiere forlater eldreomsorgen.

- Mange føler de ikke får gjort en god nok jobb og at de må inngå kompromisser med det de mener er god behandling. Det føles ikke bra i lengden, sier hun.

Ikke i tvil: - Vi er midt i en sykepleierkrise, sier Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Ikke i tvil: - Vi er midt i en sykepleierkrise, sier Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Tellevik Dahl kan ikke svare på hvorfor de 107 stillingene ikke er besatt, men sier at Oslo kommune har bevilget penger til 500 nye årsverk i hjemmetjenesten og 110 nye årsverk til sykehjemmene, hvorav 30 av disse er rene sykepleierstillinger.

- Sykepleiere har det veldig travelt og de har få kollegaer. Fremover må vi sikre at vi beholder de vi har, og finne løsninger som gjør at folk vil jobbe i større stillingsprosenter.

- Vi skal også opprette flere spesialsykepleierstillinger. Arbeidsoppgavene i eldreomsorgen blir flere og mer komplekse i åra som kommer, sier hun.

Vil teste «vikarpool»

Oslo kommune tilbyr nå blant annet videreutdanning til sykepleiere som er utdannet utenfor EØS. Kommunen skal også teste ut en såkalt vikarpool, altså å ansette en gruppe sykepleiere og helsefagarbeidere som ikke har fast arbeidssted, men som settes inn der det er fravær den enkelte dagen.

Håpet er at dette skal bidra til at flere velger å stå i jobben lenge. Én av fem slutter i yrket i løpet av 10 år.

- Med dette vil vi vise at vi er en seriøs arbeidsgiver og at vi satser på denne yrkesgruppen, sier Tellevik Dahl.

- Så har vi alle en jobb å gjøre, på alle nivåer, med å vise at kommunehelsetjenesten er et spennende sted å jobbe.

- Trist

Det er et politisk mål at flere og flere eldre skal bo hjemme. I Oslo leverer flere private aktører hjemmetjenester i bydelene. Orlund etterlyser nå tiltak som sikrer at det også kommer inn tall derfra.

Svarprosenten fra bydelene er enn så lenge for lav til at de kan presentere tilsvarende tall over bemanningen i hjemmetjenestene i Oslo.

- Men de få tallene vi har fått derfra er også trist lesing, sier Orlund.

Det er kommet inn resultater fra alle de kommunale sykehjemmene, men Sykepleierforbundet venter fremdeles på bemanningstallene fra enkelte private sykehjem.

- Mange har nok unnlatt å svare på undersøkelsen fordi tallene deres er fryktelig dårlige, tror Orlund som forventer at tallene over sykepleiermangel vil stige når bydelene har rapportert om sykepleierdekningen i hjemmetjenestene.

Tellevik Dahl sier at private leverandører i framtida må være åpne om bemanningstallene sine.

- I de tidligere kontraktsregimene var det mulig å holde sentral informasjon om bemanning skjult. Det blir det helt slutt på framover. Vi skal ha en åpenhetskultur, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer