DATAINNSAMLING PÅ LANDET:  Ett av de store datakontrollsentrene til National Security Agency (NSA) i Bluffdale, 40 kilometer sør for Salt Lake City i Utah. Foto: Jim Urquhart, Reuters/NTB Scanpix.
DATAINNSAMLING PÅ LANDET: Ett av de store datakontrollsentrene til National Security Agency (NSA) i Bluffdale, 40 kilometer sør for Salt Lake City i Utah. Foto: Jim Urquhart, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Manglet tre stemmer på å stanse telefonovervåkning

Senatet i USA kutter feriedag for å finne NSA-løsning innen 1. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om å stanse etterretningstjenesten NSAs innsamling av telefondata ble ikke vedtatt i Senatet i USA.

Programmets framtid er likevel uavklart.

Forslaget fikk forrige uke flertall i Representantenes hus, der både republikanere og demokrater stemte for.

I Senatet stemte 57 for og 42 mot forslaget natt til lørdag, og manglet dermed 3 av de 60 stemmene som kreves.

Uavklart
Senatorene gikk deretter videre til å stemme over et forslag om å forlenge deler av antiterrorloven Patriot Act som gir hjemmel til programmet med to måneder.

Heller ikke det forslaget fikk de 60 nødvendige stemmene. Patriot Act går ut 1. juni.

Dermed var programmets framtid fortsatt uavklart da møtet i Senatet ble avsluttet etter midnatt natt til lørdag. Møtet varte lenge i håp om å finne en enighet før den ukelange ferien i anledning mandagens Memorial Day.

Avgjøres i siste time
Republikaneren Mitch McConnell sier senatorene vil droppe den siste dagen av ferien og møtes igjen søndag 31. mai - dagen før Patriot Act går ut - for å prøve å komme til en enighet.

Patriot Act ble vedtatt i Senatet i 2001 som følge av terrorangrepet mot USA 11. september.

NSAs innsamling av telefondata er kontroversiell fordi det samler inn informasjon om telefonsamtalene til millioner av mennesker som ikke har noen tilknytning til terrorvirksomhet.

Oppmerksomheten rundt dataregistreringen har skapt sterk debatt etter avsløringene til den tidligere NASA-ansatte avhopperen Edward  Snowden.

(NTB-Reuters-AFP).