Foto: Stig Åke Jønsson / NTB scanpix
Foto: Stig Åke Jønsson / NTB scanpixVis mer

Mangs funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk

Nå venter tilregnelighetsvurdering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Peter Mangs (40) ble i formiddag funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk i Malmö tingrett. Det melder NTB.

Mangs, også kalt «Lasermannen 2», ble pågrepet av Malmöpolitiet i november 2010 etter en rekke skuddepisoder i Malmö. Drapene og drapsforsøkene rettet seg mot innvandrere.

Kallenavnet fikk han på grunn av likhetene med John Wolfgang Alexander Ausonius, som skjøt 12 svensker med innvandrerbakgrunn i 1991 og 1992. Ausonius brukte et gevær med lasersikte.

Mangs ble i mai tiltalt for tre drap og hele 12 drapsforsøk. Forholdene skal ha skjedd mellom 2003 og 2010. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Nå som Mangs er funnet skyldig, vil han sitte fengslet i påvente av den rettspsykiatriske undersøkelsen. I motsetning til i Norge skjer altså denne vurderingen etter at retten har tatt stilling til skyldspørsmålet.

Ifølge Expressen forventes undersøkelsen å ta rundt fire uker.

40-åringen har under hovedforhandlingene oppført seg bisart. Blant annet under forsvarets sluttinnlegg der han enten satt med fingrene i ørene eller bladde i ei bok.

Dagbladet har tidligere skrevet at terrordømte Anders Behring Breivik har skrevet brev til Mangs. «Den nye lasermannens» handlinger har av Breivik blitt hyllet som det viktigste vågestykket før 22. juli.