Mangt å passe på for turister i Nord-Korea

Ingen kameraer med telelinse! Mobiltelefoner er strengt forbudt! Og kritikk av økonomiske eller politiske forhold er absolutt uønsket, lyder beskjeden til turister som våger seg inn i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet som regnes blant verdens mest lukkede nasjoner, begynte for seks år siden å ta imot besøkende til det naturskjønne fjellområdet Kumgang, rett over grensen for Sør-Korea. Til nå har rundt 700.000 utlendinger benyttet seg av sjansen.

Men folk som gir seg ut på en slik reise, bør passe munnen sin. I 1999 ble en sørkoreansk kvinne holdt fengslet i omtrent en uke, etter at hun anbefalte en nordkoreansk guide å flytte sørover fordi livet var så mye bedre der.

Noe stort?

- Det er svært vanskelig å drive turisme i Nord-Korea. Men samtidig bør man være klar over at dette prosjektet kan være innledningen til noe mye større i forholdet mellom de to koreanske statene, sier Kim Yoon-kyu i reiseselskapet Hyundai Asan.

Kim og mange andre sørkoreanere tror turisme kan være en viktig nøkkel til større åpenhet i forholdet til makthaverne i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. I det hele tatt ligger nøkkelen på det forretningsmessige snarere enn på det politiske plan, blir det sagt.

For politisk har det vært liten bevegelse helt siden våpenhvilen som i 1953 gjorde slutt på den tre år lange Korea-krigen. Diplomater fra de to landene er på forsiktig talefot, men samtidig skjer det fra tid til annen nye sammenstøt i omstridte grensefarvann i Gulehavet.

Vietnams dilemma

Nord-Korea lever i en mer eller mindre selvvalgt isolasjon, og kan ikke regne med ubetinget støtte selv fra andre kommuniststater i regionen. Vietnam forsøker etter beste evne å ri to hester, og beholde så gode forbindelser som mulig både til Sør-Korea og Nord-Korea.

I uken som gikk kom over 450 nordkoreanske avhoppere til Vietnam, som sendte dem videre med fly til Sør-Korea. Avhoppingen regnes som den største masseflukten ut av Nord-Korea siden krigen for over 50 år siden.

Pyongyang-regimet er neppe begeistret, men sliter samtidig tungt med å brødfø sitt eget folk. Når Sør-Korea samtidig med masseflukten i forrige uke varslet at landet vil kjøpe 100.000 tonn vietnamesisk ris og sende til Nord-Korea, var det neppe noe tilfeldig sammentreff.

(NTB-Reuters-AFP)

PARADIS TIL BESVÆR: Sør-Koreanske turister på en Nord-Koreansk strand. Ikke det vanligste turistmålet for Sør-Koreanere.