Mangt å passe på for turister i Nord-Korea

Ingen kameraer med telelinse! Mobiltelefoner er strengt forbudt! Og kritikk av økonomiske eller politiske forhold er absolutt uønsket, lyder beskjeden til turister som våger seg inn i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landet som regnes blant verdens mest lukkede nasjoner, begynte for seks år siden å ta imot besøkende til det naturskjønne fjellområdet Kumgang, rett over grensen for Sør-Korea. Til nå har rundt 700.000 utlendinger benyttet seg av sjansen.

Men folk som gir seg ut på en slik reise, bør passe munnen sin. I 1999 ble en sørkoreansk kvinne holdt fengslet i omtrent en uke, etter at hun anbefalte en nordkoreansk guide å flytte sørover fordi livet var så mye bedre der.

Noe stort?

- Det er svært vanskelig å drive turisme i Nord-Korea. Men samtidig bør man være klar over at dette prosjektet kan være innledningen til noe mye større i forholdet mellom de to koreanske statene, sier Kim Yoon-kyu i reiseselskapet Hyundai Asan.

Kim og mange andre sørkoreanere tror turisme kan være en viktig nøkkel til større åpenhet i forholdet til makthaverne i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. I det hele tatt ligger nøkkelen på det forretningsmessige snarere enn på det politiske plan, blir det sagt.

For politisk har det vært liten bevegelse helt siden våpenhvilen som i 1953 gjorde slutt på den tre år lange Korea-krigen. Diplomater fra de to landene er på forsiktig talefot, men samtidig skjer det fra tid til annen nye sammenstøt i omstridte grensefarvann i Gulehavet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer