Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manhattan-eksplosjon kan ha vært selvmordsforsøk

Eieren av bygningen skrev e-post til skilsmisseadvokaten samme dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først trodde etterforskerne at gårsdagens brann og eksplosjon i en treetasjers bygning på Manhattan i New York skyldtes gassutslipp fra et bygningsarbeid i nabogården.

Nå står brannetterforskerne overfor teorien om at eksplosjonen, som skadet fem personer var et rent selvmordsforsøk, skriver CNN.

En rekke e-poster som eieren av bygningen, doktor Nicholas Bartha, hadde sendt tydet på at han var i psykisk ubalanse. Og i en e-post til sin eks-kone Cordula Bartha hadde han truet med å ta livet av seg.

Selv ble Bartha funnet med kraftige forbrenninger i samme etasje som etterforskerne tror at brannen startet.

Var det den amerikanske drømmen som brast for doktor Bartha spør folk seg nå?

Vanskelig skilsmisse

Doktor Bartha hadde nettopp vært i gjennom en vanskelig skilsmisse. Sentralt i skilsmissestriden stod spørsmålet om bygningen, som inneholdt både legekontor og en skjønnhetssalong, måtte selges.

Bygningen hadde Bartha eid siden han arvet den fra foreldrene i 1981.

MÅTTE SELGE: Doktor Nicholas Bartha var inne i en vanskelig skilsmisse. Sentralt i striden stod salget av bygningen som Bartha hadde arvet fra foreldrene. Bartha ble funnet i samme etasje som etterforskerne tror at brannen startet. Her blir han båret ut med andre- og tredjegradsforbrenninger. Foto: Reuters/Scanpix
MÅTTE SELGE: Doktor Nicholas Bartha var inne i en vanskelig skilsmisse. Sentralt i striden stod salget av bygningen som Bartha hadde arvet fra foreldrene. Bartha ble funnet i samme etasje som etterforskerne tror at brannen startet. Her blir han båret ut med andre- og tredjegradsforbrenninger. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Tidlig i går morges sendte doktor Barta denne e-posten til sin tidligere skilsmisse-advokat, Ira Garr:

- Når du leser dette...vil livet ditt forandre seg for alltid.

- Du fortjener det. Du vil bli transformert til en gullgraver til aske og søppelgraver. Du har hele tiden ønsket at jeg skulle selge bygningen. Jeg har alltid sagt jeg kun forlater huset som død.

Mailen ble sendt klokken 06.29, og i addressefeltet stod også New York-guvernør George Pataki and Pennsylvania-senator Arlen Specter oppført.

- Hele livet har han prøvd å oppnå sin versjon av den amerikanske drømmen, som var å eie huset, sier advokat Garr til nyhetsbyrået AP.

Trakasserte eks-kona

Ifølge CNN skal Bartha ha trakassert sin jødiske eks-kone, som er en jødisk kvinne født i nazi-okkuperte Nederland.

Han plaget henne med «gjenstander utsmykket med hakekors» og notater plassert rundt om i huset.

image: Manhattan-eksplosjon kan ha vært selvmordsforsøk

Han skal også tidligere ha sendt eks-kona en e-post hvor han truet med selvmord. En e-post som også ble sendt til Californias guvernør Arnold Schwarznegger.

Dette tyder på at doktor Bartha kan ha vært ute av psykisk balanse, antyder eks-konas advokat Polly Passoneau til nyhetsbyrået AP.

Derfor undersøker nå brannetterforskerne i New York om ikke gårsdagens eksplosjon skyldes at Bartha prøvde ta livet av seg.

Bartha overlevde og ble sendt til sykehus med andre- og tredjegradsforbrenninger.

Ble funnet i kjelleren

Ifølge sjefen for New Yorks brannvesen, Nicholas Scopetta, startet brannen i kjelleren hvor doktor Bartha ble funnet. Nærmere undersøkelser vil bli gjort for å finne ut hva som utløste brannen og eksplosjonen.

<B>FEM SKADD:</B> Fem sivile ble skadd, blant dem doktor Bartha selv. Flere brannfolk ble også sendt til sykehuset for behandling da brannen var slukket.
<B>TRE ETASJER HØY:</B> Bygningen som kollapset var tre etasjer høy og inneholdt et legekontor og en skjønnhetssalong i tillegg til leiligheter.