TIDENES FLAUSE: Stuyvesant Town og Peter Cooper Village leilighetskomplekser ble kjøpt for mer enn 31 milliarder kroner i 2006. Nå ender leilighetene opp hos kreditorer. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP
TIDENES FLAUSE: Stuyvesant Town og Peter Cooper Village leilighetskomplekser ble kjøpt for mer enn 31 milliarder kroner i 2006. Nå ender leilighetene opp hos kreditorer. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFPVis mer

Manhattan-leiligheter til 31,3 milliarder er tidenes bomkjøp

Historisk boligflause i New York. - Aldri sett noe liknende i et sivilisert samfunn, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den største eiendomshandelen i USAs historie fremstår nå som katta i sekken, skriver NA24.

Ifølge Real Estate Channel gikk tidenes dyreste amerikanske bolighandel i vasken i dag, da det legendariske byutviklingsfirmaet i New York, Tishman Speyer Properties og partneren BlackRock Realty måtte bite i gresset overfor tallrike kreditorer.

Da det amerikanske boligmarkedet var på toppen i 2006 kjøpte investeringsselskapet BlackRock sammen med Tishman Speyer Properties, som blant annet eier Rockefeller Center, opp en enorm del av New Yorks Manhattan for 5,4 milliarder dollar, eller rundt 31,3 milliarder kroner.

For den lånefinansierte investeringen fikk de eierskapet over 110 bygninger og 11.000 leiligheter i bydelen Peter Cooper Village og Stuyvesant Town. Men så stupte det amerikanske boligmarkedet, og nå er leilighetskomplekset, som rommer 25.000 leieboere, vedtatt overgitt til selskapenes kreditorer.

- Vi har aldri sett noe lignende i et sivilisert samfunn. Selv om man ser en moderat prisøkning, at det har vært en kraftig økning i salg av brukte boliger og at mye av nedsiden er tatt ut, er det mørke skyer på horisonten, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NA24.

I motsetning til i Norge følger boliglånet i USA boligen og ikke person, noe som gjør at amerikanerne kan forlate det synkende skipet.