«Manifestet» til Breivik må leses i filler

Derfor kan vi ikke tie i hjel massedrapsmannen, skriver Andreas Wiese.

KAN IKKE TIES I HJEL: Dagbladet-kommentator Andreas Wiese skriver om hvorfor det er viktig at pressen skriver om Anders Behring Breiviks manifest.
KAN IKKE TIES I HJEL: Dagbladet-kommentator Andreas Wiese skriver om hvorfor det er viktig at pressen skriver om Anders Behring Breiviks manifest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MASSEMORDEREN Anders Behring Breivik la ut sitt 1500 sider tykke «manifest» på nett. Der finner man hans forvirrede forsøk på begrunnelse for sine avskyelige handlinger. Der står oppskrifter på hvordan man lager bomber. Der finne man utallige oppfordringer til massedrap.

Det burde alene være gode grunner til at dette manuskriptet ikke burde omtales, men forties og fornektes. Likevel bør det leses, diskuteres og analyseres. Breivik må ikke mystifiseres.

Han må kles av.

IFØLGE BREIVIK OG HANS TEKST, skal manuskriptet etter hans plan nå være sendt til mer enn 6000 antatte eller mulige sympatisører i den ytterste utkant av det politiske samfunn og rasjonell tenkning. Gjorde han som planlagt, var manifestet allerede før drapene ute der det kan gjøre mest skade. Vår tids teknologi gjør det umulig å tilbakekalle.

Fortier vi manuskriptet i det offentlige rom, slipper vi det ikke inn i nettopp det rommet der det kan møte motforestillinger. Samtidig risikerer vi at verdien og betydningen av papirbunken øker i nettopp de miljøer den kan gjøre mest skade, de miljøer som ikke selv holder seg med motforestillinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer