«Manifestet» til Breivik må leses i filler

Derfor kan vi ikke tie i hjel massedrapsmannen, skriver Andreas Wiese.

KAN IKKE TIES I HJEL: Dagbladet-kommentator Andreas Wiese skriver om hvorfor det er viktig at pressen skriver om Anders Behring Breiviks manifest.
KAN IKKE TIES I HJEL: Dagbladet-kommentator Andreas Wiese skriver om hvorfor det er viktig at pressen skriver om Anders Behring Breiviks manifest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MASSEMORDEREN Anders Behring Breivik la ut sitt 1500 sider tykke «manifest» på nett. Der finner man hans forvirrede forsøk på begrunnelse for sine avskyelige handlinger. Der står oppskrifter på hvordan man lager bomber. Der finne man utallige oppfordringer til massedrap.

Det burde alene være gode grunner til at dette manuskriptet ikke burde omtales, men forties og fornektes. Likevel bør det leses, diskuteres og analyseres. Breivik må ikke mystifiseres.

Han må kles av.

IFØLGE BREIVIK OG HANS TEKST, skal manuskriptet etter hans plan nå være sendt til mer enn 6000 antatte eller mulige sympatisører i den ytterste utkant av det politiske samfunn og rasjonell tenkning. Gjorde han som planlagt, var manifestet allerede før drapene ute der det kan gjøre mest skade. Vår tids teknologi gjør det umulig å tilbakekalle.

Fortier vi manuskriptet i det offentlige rom, slipper vi det ikke inn i nettopp det rommet der det kan møte motforestillinger. Samtidig risikerer vi at verdien og betydningen av papirbunken øker i nettopp de miljøer den kan gjøre mest skade, de miljøer som ikke selv holder seg med motforestillinger.

NÅR AVSKYEN er sterk ved tanken på at Breivik skulle få bruke gårsdagens rettsmøte som plattform for sitt forvirrede og avstumpede budskap, skyldes det jo ikke at vi på noen måte frykter hans ord. Det er tanken på at han skulle få seg en talerstol nettopp gjennom sin udåd som er utålelig. For «manifestet» er utfordringen at teksten er der ute allerede. Derfor må den gjennom kritikk og analyse krympes ned til sin egentlige ynkelighet.

Manifestet gir intet inntrykk av noen intellektuell kapasitet, mer en grunnleggende evne til å bruke klipp og lim funksjonene på tastaturet. Her snyltes det på og plagieres fra tekstene til alle dem han beundrer, fra Unabomber til norske Fjordman.

FØRST I SPREKKENE mellom sitatene viser Breivik seg fram: En trist eksistens som klamrer seg til sine overmenneskefantasier, i en umoden gutteromsverden fylt av uniformer, medaljer og våpenfetisjisme. Hans egen betydning og viktighet blåser han opp og insisterer
på til det pinlige. Hvert nederlag benektes eller forties. Vår felles tragedie er at han rakk å gjennomføre sin massakre før noen fikk lest dette oppkoket. Da kunne han blitt stoppet.

Dette er en tekst som ikke tåler noe dagslys uten å sprekke. Det er de lukkede rom som er de farlige. Nå må bare passe oss for å bygge opp noen form for mystikk rundt en massemorder.

Det er derfor må han leses i filler.

For en ting er sikkert: Hver enkelt av dem han kaldt tok livet av var og er langt viktigere enn Anders Behring Breivik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer