- Manipulert til å drepe

I dag skal barnepiken fortelle sin versjon av hva som gikk galt i Knutby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Det knyttes stor spenning til dag to i Uppsala tingrett. I dag skal den 27 år gamle barnepiken forklare hvorfor hun natt til lørdag 10. januar reiste til Knutby for å drepe pastor Helge Fossmos kone Alexandra, og nabomannen Daniel Linde.

Like etter at hun ble pågrepet for drapet på Alexandra og drapsforsøket på Linde, innrømmet hun ugjerningene, men hevdet hun var helt alene om dem.

Etterforskerne hadde liten tro på dette, og hadde allerede dagen etter drapet fått en styrket mistanke mot pastoren. Og temmelig raskt fikk de bekreftet denne mistanken gjennom avhørene av barnepiken.

Ville unngå helvete

Barnepiken har i avhør fortalt en rystende historie om hvordan pastor Helge Fossmo har utnyttet hennes frykt for Gud, og gradvis manipulert henne blant annet via anonyme SMS og samtaler til å tro at den eneste måten hun ville unngå å havne i fortapelsen og helvete var å befri ham ved å drepe Alexandra Fossmo og Daniel Linde.

Etter at barnepiken forsøkte å slå ihjel Alexandra med hammer og ble bortvist fra Knutby av pinsemenigheten november 2003, har politiet kartlagt at hun og pastoren utvekslet over 1200 SMS og 13 timer med telefonsamtaler. Samtaler og SMS barnepiken hevder handlet om drapene hun måtte utføre.

Helge Fossmo benektet først at kontakten hadde funnet sted, men da politiet under avhør la fram beviser for at det måtte være ham som stod bak, innrømmet han. Men Fossmo hevdet at meldingene og samtalene var terapi - og ikke hadde innholdet barnepiken beskrev.

Troverdigheten avgjør

Barnepiken har fortalt i detalj om innholdet i SMS-meldingene hun fikk - anonyme meldinger som politiet senere har bevist ble sendt til henne av Fossmo. I meldingene blir hun systematisk manipulert til å tro at hun må drepe - på ordre i fra Gud.

Barnepikens troverdighet blir derfor helt avgjørende for aktoratet i sin sak mot pastoren. Fossmos forsvarer Ola Nordström har allerede varslet at de vil kjøre hardt på å utfordre hennes troverdiget.

Rettspsykiatriske undersøkelser har allerede konstantert at barnepiken har alvorlige psykiske lidelser. Det vil Nordström utnytte for å svekke hennes troverdighet.

Trumfkort

Men i går ble det klart at politiet har klart å gjenskape flere av tekstmeldingene som var slettet fra barnepikens mobiltelefon. Flere av meldingene stemmer ordrett overens med det hun har forklart i avhør. De gjenskapte meldingene kan derfor bli påtalemyndighetens trumfkort i jobben de har med å befeste kvinnens troverdighet.

Hele dagen i dag er satt av til barnepikens forklaring. Hun hadde en tøff dag i retten i går, og brøt sammen i gråt gjentatte ganger. Derfor er mange spente på om hun vil klare å gjennomføre forklaringen i dag. Hennes forsvarer, advokat Christer Söderberg, vil be retten om at hun må få forklare seg uten Helge Fossmo tilstede i salen.

I morgen og fredag er det fridager i Knutbysaken. Saken vil fortsette på mandag, hvor Helge Fossmo starter sin forklaring.

Dagbladet.no følger saken i Uppsala Tingrett, og kommer tilbake med mer.

FORKLARER SEG I DAG: Barnepiken har har tilstått drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på naboen.
TILTALT: Den norskfødte pastoren Helge Fossmo.