Manipulert video av Joe Biden gikk viralt

Twitter ble nødt til å ta grep for å stanse ytterligere spredning.

MINNESOTA: Demokratenes presidentkandidat Joe Biden under et valgkamparrangement i Minnesota fredag forrige uke. En manipulert video av arrangementet spredte seg raskt på Internett i helga. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
MINNESOTA: Demokratenes presidentkandidat Joe Biden under et valgkamparrangement i Minnesota fredag forrige uke. En manipulert video av arrangementet spredte seg raskt på Internett i helga. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

En manipulert video av presidentkandidat Joe Biden fikk voldsom spredning på sosiale medier i helga.

I videoen kunne man høre Biden hilse på det oppmøte publikummet: «Hallo, Minnesota». På skiltet bak ham står det at han befinner seg i Tampa, Florida.

Ifølge CNN ble videoen, som fikk det til å virke som om demokratenes kandidat glemte hvilken stat han var i under arrangementet som ble avholdt fredag, avspilt over en million ganger på 24 timer.

Kanalen viser til den originale videoen fra arrangementet, der det er tydelig at han befinner seg i nettopp Minnesota, nærmere bestemt St. Paul.

Den manipulerte videoen ble flagget av Twitter som manipulert innhold søndag kveld, før brukeren selv slettet den.

Presidentkandidatens tykke jakke var ett av flere hint om at alt ikke var som det skulle i videoen som spredte seg. Ifølge faktasjekknettstedet Snopes besøkte faktisk Biden Tampa dagen før arrangementet i Minnesota, da uten ytterjakke.

Flere villendende klipp delt av Trump

Det er foreløpig uklart akkurat hvem som sto bak idéen om å spre den manipulerte versjonen av videoen fra Minnesota.

President Donald Trump og hans valgkampapparat har imidlertid gjentatte ganger spredt villedende videoer, som skal tale for at motstanderen ikke er kapabel til å innta det ovale kontoret.

I august delte blant annet presidentens sosiale medier-ansvarlig en video som angivelig viste at Joe Biden sovnet under et TV-intervju. Det skjedde aldri. Og i september publiserte kampanjeapparatet en annen video som fikk det til å se ut til at Biden hadde glemt den såkalte «pledge of allegiance». Det hadde han heller ikke.

Faktasjekknettstedet Snopes har tidligere forsøkt å stille presidentens valgkampapparat spørsmål om deling av villendende videoer, men har ikke fått svar.

Professor og forsker på desinformasjon i sosiale medier, Darren Linvill ved Clemson University, uttalte til Washington Post i januar at videoer som dette ofte deles for å forsterke eksisterende holdninger hos egne velgere, framfor å vinne folk over fra den andre siden.

- De prøver å forsterke de eksisterende holdningene og få disse holdningene til å befeste seg skikkelig. Jo mer forskanset vi er, dess mindre sannsynlig er det at vi klarer å være enige med den andre siden, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer