- Manipulerte bevis mot Torgersen

Et sentralt bevis som felte drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (69) i 1958 var manipulert, mener private sakkyndige i en rapport som i dag leveres til Justismord-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det såkalte avføringsbeviset som ble brukt mot Torgesen er totalt verdiløst, mener de sakkyndige, ifølge Aftenposten.

- Den eneste rimelige tolkningen av de sakkyndiges konklusjon er at politiet med vilje manipulerte beviset for å få det til å passe med den rådende oppfatningen av at Torgersen var skyldig, sier jusprofessor Ståle Eskeland til avisa. Professor Eskeland og advokat Erling Moss bistår Torgersen i hans mangeårige kamp for å bli renvasket.

Ståle Eskeland har også tidligere hevdet at politiet må ha jukset med det såkalte avføringsbeviset. Denne gang støtter han seg imidlertid til en ny gjennomgang av et omfattende materiale, foretatt av professorene Ragnar Bye, Per Brandtzæg og Trond Eskeland - Ståle Eskelands bror. Arbeidet er nedfelt i en 249 siders rapport som i dag blir levert til Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker.

Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for drapet på den 16 år gamle Rigmor Johnsen.

I februar i år fikk Justismord-kommisjonen en foreløpig begjæring om å ta opp igjen den 46 år gamle drapssaken. Her konkluderes det med at to av de tre sentrale, tekniske bevisene som felte Torgersen - tannbittbeviset og barnålbeviset - var feiltolket. Nå hevder Torgersens advokater at dette også gjelder det tredje tekniske beviset.

Blant kritikken mot beviset er at en av de sakkyndige i 1958 skal ha brukt luktesansen for å fastslå at avføring på offeret og på Torgersens sko var den samme. Nye analyser skal vise at dette ikke stemmer.

- Vi mener det nå ikke kan være tvil om at Torgersen-saken er norgeshistoriens største justismord, sier Eskeland til Aftenposten.

(Dagbladet.no)