MANIPULERT: Så langt i år fryktes det at minst 1600 flyktninger har omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet. Nå får mange av Europas toppolitikere - deriblant Thorbjørn Jagland - gjennomgå på sosiale medier. På bildet over er en rekke  politikere og statsoverhoder manipulert inn på en flyktningebåt i Middelhavet, Jagland står helt til venstre.
MANIPULERT: Så langt i år fryktes det at minst 1600 flyktninger har omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet. Nå får mange av Europas toppolitikere - deriblant Thorbjørn Jagland - gjennomgå på sosiale medier. På bildet over er en rekke politikere og statsoverhoder manipulert inn på en flyktningebåt i Middelhavet, Jagland står helt til venstre.Vis mer

Manipulerte inn Jagland og flere av Europas mektiske politikere på en synkende flåte

- Men mangler én person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europas toppolitikere får massiv kritikk etter den humanitære katastrofen som nå utspiller seg i Middelhavet.

Så langt i år fryktes det at minst 1600 flyktninger har omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa, og det er ventet at den risikable flyktningestrømmen vil fortsette.

I Norge har regjeringen fått kritikk for å ha handlet for lite og for seint, og for at de ikke har gjort mer for å forhindre en katastrofe som ble varslet for mange måneder siden.

Manipulert bilde Nå får samtlige av Europas toppolitikere gjennomgå i sosiale medier, hvor et manipulert bilde er blitt lagt ut av en rekke personer og delt tusenvis av ganger.

Bildet, som er gjengitt øverst i saken, er postet av blant andre det italienske reggae- og rapkollektivet 99 Posse.

På bildet er mange av Europas viktigste politikere og statsoverhoder - deriblant Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland - manipulert inn på en flyktningebåt i Middelhavet.

Teksten 99 Posse skriver sammen med bildet, gir indikasjoner på at gruppa ønsker at politikerne skal lide samme skjebne som flyktningene som har mistet livet på sin ferd over Middelhavet:

ORGINALEN: Det er dette bildet fra en fredsmarsj etter angrepet mot Charlie Hebdo, som noen har manipulert for å vise sin avsky mot politikernes manglende handlekraft. Her blant andre Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland (nummer fire fra venstre), borgermester i Paris Anne Hidalgo, president i Europakommissjonen Jean-Claude Juncker, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Malis president Ibrahim Boubacar Keita, Frankrikes president Francois Hollande, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, EU-president Donald Tusk, Palestinas president Mahmud Abbas, Dronning av Jordan Rania og hennes mann Kong Abdullah II og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. (AP Photo/Michel Euler)
ORGINALEN: Det er dette bildet fra en fredsmarsj etter angrepet mot Charlie Hebdo, som noen har manipulert for å vise sin avsky mot politikernes manglende handlekraft. Her blant andre Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland (nummer fire fra venstre), borgermester i Paris Anne Hidalgo, president i Europakommissjonen Jean-Claude Juncker, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Malis president Ibrahim Boubacar Keita, Frankrikes president Francois Hollande, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, EU-president Donald Tusk, Palestinas president Mahmud Abbas, Dronning av Jordan Rania og hennes mann Kong Abdullah II og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. (AP Photo/Michel Euler) Vis mer

«Vi vil dette!», skriver gruppa, etterfulgt av presiseringen:

«NB Uten Salvini»

Den siste kommentaren spiller på at gruppa mener det er én politiker som mangler på bildet - nemlig Matteo Salvini som er leder for det innvandringsfiendtlige partiet Lega Nord.

Europeisk dobbeltmoral Andre som har postet bildet, uttrykker sin frustrasjon over dobbeltmoralen de opplever i det europeiske samfunnet.

Bildet av statslederne stammer fra fredsmarsjen som ble arrangert i kjølvannet av angrepet mot Charlie Hebdo i Paris. Etter at 12 mennesker ble drept i angrepet på Charlie Hebdo, samlet Europa seg i en kollektiv protest.

Det fryktes nå at hele 1600 flyktninger har mistet livet så langt i år på ferden over Middelhavet, men i sosiale medier påpekes det at denne katastrofen har fått langt mindre internasjonal oppmerksomhet.

Vi vogliamo così!NB Manca Salvini

Posted by 99 Posse on 20. april 2015

Det er forøvrig ikke første gangen bilder fra den fredsmarsjen er manipulert.

Den jødisk-ortodokse avisa HaMevasers fjernet nemlig alle kvinnene fra det orginale bildet, da de skulle skrive om marsjen.

- For lite for seint Bakteppet for frustrasjonen som blant andre 99 Posse nå uttrykker, er at mange mener Europa kunne ha gjort langt mer for å unngå de tragiske scenene som har utspilt seg i Middelhavet de siste dagene.

I 2013 igangsatte Italia redningsprogrammet «Mare Nostrum» etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. «Mare Nostrum»-programmet plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.

Men programmet ble avsluttet 1. november i fjor, og ble erstattet av det mindre omfattende EU-ledede patruljeringsoppdraget «Triton», som opererer innenfor et mindre område og omfatter færre skip.

I juni i fjor besøkte statsminister Erna Solberg (H) sin italienske kollega i Roma. Da ba Matteo Renzi Europa om å få på plass en felles europeisk operasjon, for å erstatte «Mare Nostrum»I februar slo også Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland alarm.

- Det ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne i Middelhavet, saCarlotta Sami, talskvinne ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), nylig.