Manipulerte vellykket missiltest

Iran tatt i bildejuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til tross for sterke protester fra hele verden, har Iran de siste dagene gjennomført en rekke missiltester.

Revolusjonsgarden har selv dokumentert oppskytning og offentliggjort en rekke bilder, gjennom sin offisielle nyhetskanal Sepah News.

Ulike bilder

En rekke internasjonale medier, der i blant Dagbladet.no, tok i bruk bildet som viser onsdagens oppskyting av fire missiler, fra et ukjent sted i ørkenen.

Et tilsvarende bilde, tatt av den iranske avisa Jamejam, viser derimot et noe annerledes scenario.

Tre av missilene er skutt opp, mens den siste blir stående på bakken.

Manipulert

De internasjonale bildebyråene var raskt ute med å bekrefte at de offisielle oppskytningsbildene har blitt manipulert.

BILDEJUKS: Bilde til høyre er offentliggjort av den iranske revolusjonsgarden. Bilde til venstre er tatt av den iranske avisa 
Jamejam på oppskytningstidspunktet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
BILDEJUKS: Bilde til høyre er offentliggjort av den iranske revolusjonsgarden. Bilde til venstre er tatt av den iranske avisa Jamejam på oppskytningstidspunktet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Støvskyene fra missil nummer en til høyre har blitt kopiert og brukes for å skape en tilsvarende støvsky, istedenfor raketten som ble stående på bakken.

De iranske myndighetene har foreløpig ikke kommentert denne avsløringen.

Defensiv

Prøveskytingen skal være en del av krigsøvelsen «Den store profeten III».

På onsdag ble det avfyrt ni mellom- og langdistanseraketter.

Natt til i dag har Iran iverksatt ytterligere prøveoppskytninger.

- Dypt inne i Den persiske gulfen (...) var det en vellykket, mektig oppskytning av Hout-missilen, kringkastet iransk radio, ifølge Reuters.

- Prøveoppskytningene er et defensivt trekk for å forhindre en invasjon, uttalte general Mohammad Hejazi ved revolusjonsgarden til Press TV.

Manipulerte vellykket missiltest

Advarte

USAs utenriksminister Condoleeza Rice gikk i går kveld ut og advarte Iran.

- Vi ønsker å sende Iran en melding om at vi er klare til å beskytte amerikanske interesser og interessene til våre allierte, sa Rice ifølge AP.

Washington ba landet om å stanse krigsøvelsen og ikke avfyre flere missiler, dersom landet virkelig ønsker å vise at verden ikke har noen grunn til å frykte Iran.