Manisk mandag

Det er frenetisk aktivitet og ryktemakeri i Opticom i en ellers stille og rolig formiddagshandel på Oslo Børs mandag.

Den nye uken fortsetter som den forrige sluttet, nemlig med vanvittig handel og rykteflom i Opticom. Aksjen åpnet opp på 719 kroner rett fra start, men falt noe tilbake etter hvert.

Etter en drøy times handel er det allerede omsatt for over 120 millioner kroner. Kurser er samme tid opp 4,6 prosent på 677 kroner.

De fleste meglerhusene er aktive i aksjen, men Carnegie er den største nettokjøperen så langt. Norse Securities og DnB Markets er imidlertid større aktører.

Totalindeksen åpnet opp over en prosent, men etter en times handel peker pilen ned igjen, og handles klokken 11.15 til 1.279 poeng, elelr opp 0,15 prosent fra fredag.

InFocus er opp en prosent på 146 kroner. Aksjen endte imidlertid over 150 kroner på Wall Street fredag, og rapportene om at Ole Jørgen Fredriksen slutter i administrasjonen er ikke bare positivt.

Mye tyder på at InFocus heretter blir et helamerikansk selskap, noe som for så vidt kan være positivt for selskapet over tid. På den annen side vil det kunne gi mindre interesse hos norske investorer, på sammen måte som utviklingen i Nycomed Amersham, som også skulle være en fusjon mellom 'merger-of equals'.

Det er stort sett nordmenn som har nettokjøpt siden i fjor sommer, og nordmenn eier nå nesten 60 prosent av selskapet . Selskapets ledelse er visstnok fornøyd med å bli priset i det norske aksjemarkedet og ikke det amerikanske for tiden.

De øvrige aksjene viser små endringer. Av de store aksjene er Tomra, Norsk Hydro og RCL svakt opp, mens Telenor og Tandberg er svakt ned.

Frontline stiger 1,6 prosent til 162 kroner etter at aksjen endte på hele 164 kroner i USA fredag.

DnB-aksjen stiger 3,1 prosent til 42,70 kroner etter at statens nedsalg gikk greitt. Nedsalget, som ble gjort til 41,50 kroner, ble 2,5 ganger overtegnet.

Pan Fish er ned 5,7 prosent etter at aksjen gikk eksklusive Pan Pelagic mandag.

Nedgangen i Fjord Seafood på 4,1 prosent er ikke like forståelig, og kanskje er det investorer som selger fordi Pan Fish er ned. Faren med algeinvasjonen er nå over, og det er derfor ikke lett å se hvorfor Fjord også skal falle.

Dagens taper er Customax. Selskapet gjør en nødemisjon på 40 millioner kroner på kurs en krone. Selskapets egenkapital er tapt per første kvartal. Kursen holdt seg lenge på rundt tre kroner, men etter hvert begynner investorene å innse realitetene, og aksjen er i klokken 11.15 ned 46 prosent til 2 kroner. Aksjekursen var oppe i 60 kroner i fjor sommer.

De europeiske børsene som stort sett åpnet opp, hadde i 11-tiden falt i minus igjen.